Az erdő - Élet a fák között

:
 

Az erdőben pezseg az élet. Kiterjedt föld alatti gombaszövetek látják el tápanyaggal a fákat. Cserjék kínálnak a madaraknak és őzeknek gazdag táplálékot. Giliszták és százlábúak milliói nyüzsögnek a talajban… De az erdő még ennél is többre képes: megtisztítja a levegőt és oxigénnel ajándékozza meg az embert. Fedezd fel a világ erdeit a trópusi dzsungeltől az ausztráliai és afrikai szubtrópusi lombhullató erdőkig! Tudtad, hogy a víz alatt is van erdő? Merülj le velünk az algaerdők világába!


 
Itt veheted meg a könyvet >>>

Erdei óriások
Köztudott, hogy az örökzöld mamutfenyők a legnagyobb fák, de csupán néhányan tudják, hol áll a világ legmagasabb fája: valahol Kaliforniában, a Redwood Nemzeti Parkban. Több mint 115 méter magas és még neve is van: Hüperion. Félő, hogy ha az emberek megtudnák a legmagasabb mamutfenyő pontos helyét, ezrek zarándokolnának oda, megtaposva a gyökereit, így inkább titokban tartják.

A természet gigászi trükkje
Szinte felfoghatatlan, de Európa legöregebb fája több mint 9000 éves. Egy egyszerű lucfenyő, Svédországban található, és nagy bizonyossággal mondható, hogy i.e. kb. 7550 esztendővel hullott földre az a mag, amelyből kisarjadzott. A fa azonban, amely manapság ott látható, már nem ugyanaz, mint régen: csenevész, alig több ötméteresnél. Ez meg hogy lehet? Úgy, hogy a természet hihetetlen trükköt eszelt ki: Old Tjikko gyökérrendszere rendkívül öreg, gyökereiből újra és újra kihajt egy-egy fa. Ezeket klónoknak nevezzük, ugyanis genetikailag teljesen azonos a gyökérrendszer valamennyi fája. Egyébként a világ legöregebb fája, amely nem klón, egy több mint 4700 éves erdeifenyő.

A legmagasabb lombos fa
A csúcstartók a fenyőalakúak, azaz a tűlevelű fák. A világ legmagasabb lombhullató fája azonban az óriás eukaliptusz. 100 méternél magasabbra is megnő — bár manapság nincs belőle ilyen magas egyed. Ez a faj nem ér meg túl magas kort, csak mintegy 400 évet, de igen gyorsan nő. Eszerint valószínű, hogy a Tasmániában növekvő Centurion időközben elérte a 100 méteres magassági határt, mert e könyv megírásakor már csak néhány centiméter választotta el tőle.

Csak bátraknak
Az eukaliptuszok egyik különleges faja a tarkalevelű eukaliptusz. Csupán Ausztrália délnyugati részén honos. Legmagasabb egyedére mindenki felmászhat, aki elég bátor. A több mint 70 méter magas Gloucester Tree-ről szép kilátás nyílik a tájra. A 61. méternél épült kilátóról régebben a keletkező erdőtüzeket is megfigyelték. Mielőtt a modern technika átvette volna a jelzőőr szerepét, valaki mindig fent ült a fán, és távcsővel a kezében kémlelte vidéket. Ma már csak vállalkozó kedvű turisták másznak fel a tarkalevelű eukaliptuszra.

Az osztályterem méretű fa

A világ legvastagabb fája Mexikóban áll. Az Árbol del Tule (Tule fája) elnevezésű tűlevelű hamisciprus átmérője meghaladja a 14 métert. Ha a törzse üreges lenne, beleférne egy osztályterem is. Szép legenda meséli el az eredetét: eszerint a fát 1400 évvel ezelőtt ültette el egy azték pap. Ez akár igaz is lehet, mert a fa a hajdani aztékok egyik szent helyén áll.

 

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum