Tolmácsot keresnek a bálnák!

2006. március 24., 13:52
 

Csak vicceltünk, ma még nincsen szükségünk fordítókra, ha a tenger óriásaival akarunk kapcsolatot teremteni. Viszont a tudósok nemrég meglepő felfedezést tettek: kiderült, hogy a különböző óceánokban élő bálnák különböző nyelveken beszélnek!


 
Miről beszélgetnek a mélység óriásai?
Vajon miről beszélnek a bálnák?
Azt biztosan Te is tudod, hogy a bálnák a Föld legnagyobb emlősállatai. Az emberek már nagyon régóta foglalkoznak ezekkel a lenyűgöző tengeri lényekkel. A bálnavadászok hosszú évszázadokon keresztül üldözték a világtenger legnagyobb zsákmánnyal kecsegtető emlősállatait. A bálnák és a cetek ugyanis nem halak, hanem ugyanolyan emlősállatok, mint az elefánt vagy az egér. Csak éppen sokkal hatalmasabbak! Ráadásul testüknek nem is igen akadt olyan része, amit a bálnavadászok ne tudtak volna valamire felhasználni. A vadászat a bálnák számának csökkenéséhez vezetett. Ma már szerencsére sok nemzetközi megállapodás korlátozza a bálnavadászatot, így jó esély van arra, hogy a tengerekben ismét elszaporodjanak ezek a nagyszerű állatok.
A bálnák egészen különleges hangok segítségével beszélgetnek egymással. Az éneküket már korábban is sikerült rögzíteni, de arra senki sem gondolt, hogy a bálnák nem egy, hanem több nyelven beszélnének!
Amerikában, Oregon államban él David Mellinger tengerkutató. Ez a tudós hosszú éveken át tanulmányozta a Csendes-óceánban honos bálnák és a hatalmas ámbráscetek hangját. Munkája során egészen különleges műszereket is használhatott. Amerikában ugyanis nagy erőfeszítéseket tettek azért, hogy időben jelezzék, és regisztrálják a sok halálos áldozattal és szörnyű pusztítással járó földrengéseket. A földrengések gyakran a tenger alól csapnak le a partvidéken élő emberekre. A tudósok ezért érzékeny mérőműszerek hálózatát telepítették az óceán vizébe, amelyekkel „hallgatózva” kellő időben észre tudták venni a közeledő katasztrófát. David Mellinger ezt a rendszert használta fel, amikor kihallgatta a beszélgető bálnákat. A rendkívül érzékeny mikrofonok hihetetlenül érdekes hangokat jegyeztek fel. A bálnák néha csattogó hangokat adnak ki, máskor meg füttyögnek! Az is előfordul, hogy alacsony frekvenciájú búgással beszélgetnek a többiekkel. A hangok egy része tájékozódásra szolgál, a többi viszont igazi beszélgetés! Most fény derült arra, hogy a különböző óceánokban élő bálnák más arányban keverik a különféle hangelemeket. Az egyik helyen többet búgnak, míg a másik tengerben többet füttyögnek az állatok. A kutató ebből azt a következtetést vonta le, hogy a bálnák eltérő nyelveket beszélnek.
Ha egereddel rákattintasz erre a bálna szóra, akkor egy olyan könyvet mutatunk meg Neked, amelyből többet is megtudhatsz ezekről a fenséges állatokról.
 
 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum