Lovak - Csintalan csikók és pompás paripák

:
 

A helyére kerül a nyereg, meghúzod a hevedereket, és óvatosan felülsz a lovad hátára. Készen állsz a kalandra? Akkor indulhatunk! A ló gyönyörű állat, nemcsak sportolásra termett, hanem hűséges barátod is lehet. Ismerd meg a különböző fajtákat a pónitól a telivérig


 
Itt veheted meg a könyvet >>

Feszülő izmok
A lovak káprázatos állatok! Csillogó, meleg tekintetük, selymes sörényük, elegáns és erős testük lenyűgöző. Nincs két egyforma ló. Van, amelyik valósággal táncol, némelyik majd kicsattan az erőtől vagy elképesztően gyors.
A lovak testfelépítése néhány ponton nem is annyira különbözik az emberétől. Ha ugyanis alaposabban megnézed, felfedezheted, hogy a ló mellső lábának felépítése hasonlít a karunkéra. Próbáld ki, ereszkedj négykézlábra! Ilyenkor majdnem úgy mozogsz, mint a ló. A vállad, a könyököd és a csuklód ugyanúgy előrekerül, mint a lóé, bokaízületed pedig hátra, mint a ló csánkja. Ha azonban alaposan megnézed a ló csontvázát, azt is azonnal észreveszed, hogy a ló négy lába mégsem teljesen ugyanolyan felépítésű, mint a karunk és a lábunk. A ló mellső lábának közepén, a térd helyén található az elülső lábtő, ami a mi könyökünknek felel meg. Az alkarja sokkal hosszabb, mint a miénk, és természetesen kéz- és lábfeje sincs. Nem különülnek el egymástól az ujjai és a lábujjai sem. Az ló ősének még voltak lábujjai, de az idők folyamán ezekből kialakult a pata.

Vigyázz, kész, start!
A lovak jellegzetes testfelépítése két fontos dolgot is lehetővé tesz. Egyrészt nagyon sokáig állva maradhatnak és ehetnek, anélkül, hogy elfáradnának. Másrészt szükség esetén villámgyorsan elmenekülhetnek. A ló nagyon gyorsan tud vágtatni. Akár a 65 kilométeres óránkénti sebességet is elérheti. Vagyis gyorsabb is lehet, mint a városban közlekedő autók. A világ leggyorsabb szárazföldi állata, a gepárd nagyjából 110 kilométeres óránkénti sebességre képes.

Milyen a lovak izomzata?
Némelyik fajta izomzata rendkívüli erőkifejtést tesz lehetővé. Ilyenek a nagy súlyt húzó, erős hidegvérűek és a műlovas versenyeken induló melegvérűek is. Más fajták izmai viszont laposak és hosszúak. Ez tökéletesen megfelel a távlovagláshoz.

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum