Az ókori görögök – Istenek, hősök, költők

:
 

Az ókori görögök sok nagyszerű dolgot találtak fel, amelyek még ma is hatással vannak az életünkre. Például mi is járunk színházba, szurkolunk az olimpiai sportolóknak, és demokráciában élünk.


 
Itt veheted meg a könyvet >>

Küzdelem a sportpályán
A görögök imádták a versenyeket, a sport lehetőséget nyújtott arra, hogy a férfiak megőrizzék erőnlétüket és harciasságukat. Minden polisznak saját gümnaszionja, azaz sportpályája volt, ahol az ifjak és a férfiak meztelenül edzettek. Itt rendezték meg a versenyeket, az agónokat is. Az istenek tiszteletére tartott összejöveteleken csak férfiak vehettek részt. A hajadon lányoknak megengedték, hogy végignézzék a küzdelmet. Férjes asszonyok és rabszolgák azonban még nézőként sem lehettek jelen a versenyeken. Egy sikeres sportolónak sokat kellett edzenie, és a sport szabályait be kellett tartania.

Könyörtelen küzdelem
A sportolók nem használtak védősisakot, futócipőt vagy bokszkesztyűt. A mérkőzések nem voltak éppen veszélytelenek. Birkózás közben megtörténhetett, hogy valakinek kifordult a válla vagy csontja tört. Az akkori orvostudomány korlátozott lehetőségei miatt ez komoly következményekkel járhatott. A nézők ráadásul kigúnyolták a veszteseket. A győztesek viszont valósággal lubickoltak a dicsőségben és az elismerésben. Éppen ezért egyetlen versenyzőt sem riasztott el a küzdelemtől a vereség vagy a sérülés lehetősége.

Az olümpiai jatekok
Az ókori Görögországban — a sok kisebb mellett — négy nagyszabású sportrendezvényt tartottak rendszeresen, négy helyszínen. A híres pánhellén játékokat Delphoi, Korinthosz, Nemea és Olümpia közelében rendezték meg. A résztvevők több sportágban is összemérhették a tudásukat. Közéjük tartozott a birkózás, a futás, a gerelyhajítás, a diszkoszvetés, de voltak labdajátékok is. Néha lóversenyt, vagy ügyességi versenyeket is tartottak, például lóhátról kellett gerelyt hajítani. A legrangosabb versenyt az idővel ötnapossá vált olümpiai játékok jelentették. Ezeket Zeusz isten tiszteletére rendezték. Akárcsak napjainkban, négyévente tartottak olimpiát. A versenyeken csak görögök indulhattak. A rabszolgákat és a barbárokat kizárták. A győztes olajfa ágából készült koszorút kapott a fejére. Ezt ma nem tartanánk méltó díjnak a komoly felkészülésért. Otthon azonban valósággal elhalmozták jutalmakkal. A többi polgár felnézett rá és tisztelte. Élete végéig ingyen étkezhetett, adómentességet és magas pénzjutalmat is kapott az államtól.

 

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum