Hogyan alszanak a delfinek?

2008. február 18., 08:13
 

A delfinek rendkívül intelligens állatok. Igen tanulékonyak és szívesen együttműködnek az emberrel. Ugyanakkor bámulatosan erősek is: 20-40 kilométers sebességgel úsznak óránként, és ezer lóerő erejével dobják magukat a víz fölé. Ahogy minden vízben élő emlősállatnak, úgy nekik is rendszeresen ki kell emelkedniük a víz alól, hogy levegőt vegyenek. Nem fenyegeti őket a megfulladás alvás közben?


 


A palackorrú delfin agya 250 grammal nagyobb, mint az emberé. Az idegsejtek sűrűsége körülbelül azonos, de a delfin agykérge jóval több rovátkát, barázdát és tekervényt tartalmaz! 
Alakja két, egymás mellé helyezett bokszkesztyűre emlékeztet, tehát kerekebb, mint az emberé.

Amerikai kutatók számítógéppel tesztelték a delfinagy gyorsaságát. Megállapították, hogy hatszor gyorsabb az emberi agynál.  Azt még nem tudják, hogy képes-e ugyanannyi információ tárolására.

Mint minden emlősállatnak, a delfineknek is rendszeresen levegőt kell venniük, még alvás közben is. Ezért a delfin csak az agyának egyik felével alszik, a másik fele éber marad, és dönt arról, hogy mikor kell a víz felszínére emelkednie, hogy levegőt vegyen. Orrnyílása vízbemerüléskor lezárul.

A delfinekkel külön tudományág, a delfinológia foglalkozik. Ha téged is érdekel ezeknek a szelíd, segítőkész és intelligens állatoknak a világa, olvasd el a Mi MICSODA sorozat Bálnák és delfinek c. kötetét, vagy nézd meg az erről szóló Mi MICSODA filmet!

 

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum