Az időjárás - Felhőátvonulás és napsütés

:
 

Fagyoskodunk a hideg szélben, izzadunk a nyári hőségben, jól megázunk az esőben: nap mint nap ki vagyunk téve az időjárás viszontagságainak. Ebből a Mi MICSODA kötetből megtudhatod, hogy a Nap az időjárási események mozgatórugója. A Nap melege kelti életre a szeleket, párologtatja el a vizet, amiből aztán az esőfelhők keletkeznek, időnként meglehetősen szélsőséges időjárást okozva. Mi a szél? Hogyan keletkezik a hurrikán? Tudtad, hogy minden másodpercben 100 villám sújt le valahol a Földön?


 
Itt veheted meg a könyvet >>

Globális szállítószalag

Milyen szép látvány, ahogy a ten­ger nyaldossa a partokat, ahogy a hullámok megtörnek a partmen­ti sziklákon! Az óceánok nem nyugodnak meg soha: hullámok, árapályok és tenger-áramlások tartják állandó mozgásban.
A tengeráramlások jelentősen befolyásol­ják a Föld éghajlatát. A víz ugyanis minden más anyagnál több hőt képes tárolni. A hi­deg áramlások hideg vizet szállítanak a forró területekhez, és lehűtik azokat, míg a meleg áramlatok a hűvösebb helyek ég­hajlatát enyhítik. Az Atlanti-óceán északi részét uraló Golf-áramlat például meleg vi­zet szállít a Mexikói-öbölből Európába.
Ezért enyhébb Európában az időjárás, mint Kanada vagy Szibéria hasonló földrajzi szé­lességű tájain. A legnagyobb szárazföldi folyamoknál is gyorsabb és bővizűbb Golf-áramlat a Jeges-tengerben végződik, Izland és a Spitzbergák között, zajló jégtö­megek határán.

Felül meleg, alul hideg
A sós víz alacsonyabb hőfokon fagy meg, mint az édesvíz. A jeges óceánokon, amikor a víz megfagy, visszamarad belőle a só. A jég peremén tehát nemcsak hideg, ha­nem nagyon sós is a víz, amitől elnehezül. A fagyos víz hatalmas tömege ezért a ten­gerfenékre süllyed, a helyére a felszínen pedig a Karib-tengerből és a Mexikói-öböl­ből származó meleg víz áramlik. A mélyben a lesüllyedt víz az Egyenlítő felé mozog, és csak a déli kontinensek partjainál bukkan ismét a felszínre. A meleg és hideg áramlá­sok összekapcsolódnak, és együttesen al­kotják az éghajlatot és az időjárást nagy mértékben befolyásoló globális szállító­szalagot.

„El Niño”
Így nevezzük azt a pusztító éghajlati jelenséget, mely évről évre természeti csapásokkal sújtja Földünket. Karácsony tájékán kezdő­dik, innen ered elnevezése: a spanyol szó kisdedet jelent. Dél-Ame­rika nyugati partjainál nyüzsögnek a halak a hideg vízben, mely csak ritkán éri el a 20 Celsius-fokos hőmérsékletet. December vége felé azonban Indonézia felől meleg, 26-27 fokos víz tör be a Csen­des-óceánon keresztül egészen Peruig, illetve Ecuadorig. A hirtelen melegedés súlyos következményekkel jár világszerte. Dél-Amerika csendes-óceáni partjainál és az USA nyugati részén árvizek pusztí­tanak. Az Amazonas esőerdeiben, Ausztrália és Indonézia tájain beköszönt a száraz idő, erdőtüzek ütnek ki. Afrikára is acsarkodik az El Niño: déli részét szárazság, keleti partjait áradások sújtják.

 

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum