A 2008-as olimpia

2009. február 19., 16:30
 

Már volt a történelemben ázsiai olimpia, tudod-e, mikor és hol? 2008-ban ismét Ázsiába érkezett az olimpiai láng: ezúttal Peking a házigazdája a neves eseménynek. A sportszerető családokban augusztus 8-tól 24-ig megvan a program napról napra: drukkolni az olimpikonoknak.


 

Érdekesség a japán játékokról
Tudod-e, hogy az olimpiai lángot általában valamelyik híres sportoló viszi helyszínről helyszínre, vagy valamilyen más híres ember? 1964-ben Tokióban az olimpiai láng meggyújtója olyan valaki volt, aki 1945. augusztus 6-án – az atombomba ledobásának napján - született Hiroshimában.
A magyar sikeres sportolók közül ezen az olimpián Gyarmati Dezső vízilabdázó emelkedett ki: ekkor, 37 évesen ötödik olimpiáján vett részt és harmadik bajnoki címét szerezte. Ő egyébként az olimpiai bajnok Székely Éva úszó férje. Még egy magyar szenzációt könyvelhet el a tokiói ötkarikás játékok: a férfi kardvívás egyéni számát – az 1908-as londoni olimpia óta tizenegyedik alkalommal – ismét magyar vívó nyerte.

Ázsiai olimpia 2: 1988. Szöul
Az 1988-as nyári olimpiai játékok helyszíne Szöul volt. 1988. szeptember 17. és október 2. között huszonöt sportágban kétszázharminchét versenyszámot rendeztek. Ezen az olimpián Magyarországot 188 sportoló képviselte. A megnyitóünnepségen a magyar zászlót Vaskuti István olimpiai bajnok kajakozó vitte. Az ötkarikás játékok végeztével hazánk a hatodik helyen végzett az éremtáblán.

2008: Peking
Idén ismét Ázsia ad otthont az olimpiának. Augusztus 8-án délután kettőkör a nyitóünnepséggel kezdődik a játék, és 24-én fejeződik be. Már most megy az esélylatolgatás, vajon hogy sikerül a magyar sportolóknak a pekingi olimpia - egyesek szerint legalább olyan jól, mint a 2004-es athéni. Egyelőre nem tudunk semmi biztosat, de a mimicsoda is figyelemmel kísérei az olimpiát, és hetente egyszer frissíti sportos híreit.

Addig pedig lapozd fel a Kína, az Olimpiák című MI MICSODÁKAT vagy az Olimpiák Tudod-e füzetét. Ha valamelyik még nincs meg otthon, érdemes megvenned most a 30%-os akcióban!

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum