A múmiák vendégszereplése

2008. október 21., 09:30
 

Te is hallottál erről a szenzációról? December végéig láthatóak azok a százéves mexikói múmiák, akik nemrégiben a Santa Lucia fesztiválon vendégszerepeltek. Téged is érdekel, hogy éltek a régi korok emberei? Hogyan tartósították a testeket, miként őrizték meg a múlt pillanatait a jelen számára? Ha még többet meg szeretnél tudni a múmiákról, az emberi testről, a múmiakutatásról vagy a mumifikálásról, olvasd végig cikkünket! Jó szórakozást!


 

Az élet és a halál kérdése
Az emberek a legkorábbi idők óta próbálják fölvenni a harcot az elmúlással szemben. Mivel fizikailag nem győzedelmeskedhetnek fölötte, a halhatatlan lélek eszméjét állítják szembe a halál tényével.

A mumifikálás eredete
A legtöbb kultúra úgy tartja, hogy amikor egy ember meghal, a lélek eltávozik a valóságos időből és térből, más dimenziókba, különféle túlvilágokra kerül. A túlvilági létről azonban már sokféle elképzelés él. Általánosan elterjedt az a feltételezés, hogy az elhunyt személyiségét hordozó lélek, amely túléli a testet, rövidebb-hosszabb ideig még az élők környezetében tartózkodik, és kapcsolatba lehet lépni vele. A lélek tárgyakban (főként szobrokban és maszkokban), vagy az elhunyt testi maradványaiban (elsősorban koponyájában, csontjaiban) is megbújhat.
Ebből a célból - a természetes múmiák mintájára - sok helyütt igyekeztek megőrizni a testet az enyészettől, és kialakultak a tartósítás, mumifikálás módszerei.

Múmia-fesztivál
Nemrég Monterrey-ben a Santa Lucia fesztiválon vendégszerepeltek az üvegkoporsóba helyezett százéves mexikói múmiák, 15 nő és 8 férfi mumifikált holtteste, valamint egy fej. Ezek egyébként a guanajuatói múmiamúzeumban találhatóak. Az intézmény büszkélkedhet a nyugati félteke legnagyobb múmiagyűjteményével.

A mumifikálódott holttestekre a XIX. század végén bukkantak Guanajuatóban, amikor a város Santa Paola temetőjében megszüntették azokat a sírokat, amelyekért az elhunytak hozzátartozói nem tudtak fizetni. Mint kiderült, a hegyvidék száraz éghajlata kiváló feltételeket teremtett a holttestek spontán mumifikálásához.

Az üvegkoporsókban utazó múmiákat sztárokat megillető felhajtással fogadták az emberek: az utcákra özönlöttek, hogy láthassák őket. A testek december végéig láthatóak a városban.

Ha még többet megtudnál a múmiák világáról, a híres múmiákról, a természetes és mesterséges múmiák kialakulásáról, lapozd fel a Mi MICSODA Múmiák című kötetét, hallgasd meg a Múmiák-Az emberi test című hangoskönyvet vagy nézd meg a Múmiák című MI MICSODA filmet. Gyönyörű képek, híres és érdekes történetek szem- és fültanúja lehetsz! Jó szórakozást!

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum