Esett a hó a Marson

2008. november 01., 10:40
 

A tudósok lefelé szálló hópelyheket észleltek a Marson, de a négy kilométer magasan lévő felhőkből hulló csapadék a szárazság miatt nem érte el a felszínt. Lehet, hogy eldőlhet a régi vita: előfordulhat a földihez hasonló havazás a vörös bolygón. A Mars légkörének 95%-a szén-dioxid, 3%-a nitrogén, 1,6%-a argon és nyomokban található rajta oxigén és víz. A kis felszíni nyomás következtében a szén-dioxid -125 °C-on kicsapódik szénsav-hó formájában. További részletek itt!


 

Látták, hogy esik a hó
Ott, ahol a Phoenix-szonda leszállóhelye van, a közelgő télre nemcsak a csökkenő hőmérséklet és az éjszaka megjelenő dér utal, hanem a havazás is. Az elmúlt időszakban a műszernek sikerült megfigyelnie, amint a felszín felett közel 4 kilométer magasan lévő felhőkből hópelyhek hullanak lefelé. Eszerint tehát havazik a Marson is. A jelenségről sokféle magyarázatot és teóriát közöltek az elmúlt években, ám eddig nem volt egyértelmű, hogy a mai éghajlati viszonyok között történhet-e a földihez hasonló havazás.

Nem ért le a felszínre
Az eddigi adatok alapján a megfigyelt hópelyhek nem érték el a felszínt, mivel a légkör alsó rétege túl száraz. Anyaguk esés közben szublimált. A tél közeledtével és a hőmérséklet csökkenésével azonban elképzelhető, hogy idővel a hópelyhek elérhetik a felszínt, hozzájárulva a télen kialakuló fagyborításhoz.

Megolvadhat a hó a Marson?
A felszínen halmozódó hópelyhek jelenléte a víz előfordulási lehetősége miatt fontos. Tavasszal, az erősödő napsütéssel párhuzamosan a felszíni vízjég vagy vízhó szublimálni kezd. Ha elég erős a besugárzás és a felhalmozódott anyagban ideális hőmérsékleti-, valamint nyomásviszonyok állnak elő, az meg is olvadhat, és átmenetileg folyékony víz jelenhet meg.
A modellek egyelőre nem adnak pontos választ arra, hogy milyen szerkezetű jég vagy hó kedvez az olvadásnak.

Mi a különbség a hó és a jég között?
A hó és a jég között fontos különbség, hogy a hó laza szerkezetű, és a fényt nem engedi mélyre - a jég ellenben átlátszóbb, ezért benne mélyebbre juthat a sugárzás. A másik eltérés, hogy a hóban maradt pórusok révén gyengén vezeti a hőt, tehát jó hőszigetelőnek számít. A megolvadás lehetőségét tovább bonyolítja, hogy a lehullott hó átalakulhat, és összenyomódással közelíti a tömör jég jellemzőit.

A kutatás tanulsága
Az eredetileg háromhónaposra tervezett Pheonix-küldetés már az ötödik hónapjában jár. A kezdeti lassú műveletek ellenére sikerült egyértelműen bebizonyítania, hogy a várakozásoknak megfelelően vízjég terül el néhány centiméterrel a felszín alatt. Különféle közvetett megfigyelések szerint valamikor folyékony víz is megjelent a térségben, valamint a sarkvidéken a közelmúltban lejátszódott változások nyomait is azonosítani tudták.

 

Ha szívesen elmélyednél a témában, szívesen ajánljuk A bolygók és az űrkutatás című Mi MICSODA könyvet és filmetA Nap, az Otthonunk, a Föld, a Hold és az Időjárás című Mi MICSODA könyveket. Jó szórakozást!

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum