M008 - Az esőerdő - Olvasópróba 2.

:
 

Miért él olyan sok faj a trópusi esőerdőben?


 

A tudósok szerint a Föld növény- és állatfajainak mintegy 70 százaléka él a trópusi esőerdőkben. Ennek nagy részét még nem ismeri a tudomány, talán a létezésükről sem tudnak. Egy trópusi esőerdő hat négyzetkilométerén kb. 1500 virágos növény, 750 fa, 100 emlős, 400 madár, 100 hüllő, 60 kétéltűfaj él. A különféle rovarfajok száma olyan mérhetetlenül nagy, hogy mennyiségüket csak becsülni lehet. Egy futballpálya nagyságú területen legalább 42 000 faj fordulhat elő.
Ezzel szemben egész Magyarországon 2350 virágos növényt, 83 emlőst, 346 madárfajt, 15 hüllőt, 15 kétéltűt ismerünk. Vajon miért él ennyiféle növény- és állatfaj az esőerdőben? A jelenség okát még nem sikerült teljesen tisztázni. Az egyik feltevés szerint az esőerdők életkorával és kiterjedésének változásaival magyarázható ez a magas számarány. Az esőerdők ugyanis a jégkorszak során összezsugorodtak.
A több mint 60 millió éves esőerdők helyén az ott maradt állatok és növények nem pusztultak ki végleg, sőt, az egymástól elszigetelt területeken új növény- és állatfajok alakultak ki. Majd amikor a felmelegedés után az erdők ismét kiterjedtek, ismét befogadták a túlélő állatokat. A másik magyarázat szerint a mai esőerdőkben a legtöbb növény és állat igen kis területen zsúfolódott össze. Többségük általában csak egy szinten él, amit ritkán hagy el. Az évezredek során kis völgyekben és hegyekben elszigetelve újabb és újabb fajok keletkeztek. Ezek a fajok többnyire csak egy kis területen fordulnak elő, sehol másutt nem lelhetők fel a Földön. Előfordulásuk helyén pedig csak kis számban élnek. Olykor még az is előfordulhat, hogy egy-egy faj mindössze néhány száz négyzetméternyi területen él. Ezért az esőerdő egészen kis területének pusztulása is örökre eltörölhet egy-egy állatfajt a Föld színéről. Bármilyen sokféle faj születik is meg az esőerdőben, az egy meghatározott területen előforduló növény-, illetve állatfajok száma nagyon kicsi. Még egy nagyon nagy területen is gyakran csak néhány példánya él egy-egy fajnak. 
 

A tukánok „könnyűszerkezetű”, nagy csőrének funkciója egyelőre ismeretlen.
Amikor az állat eszik, szinte akadályozza őt ez a nagyra nőtt testrész.
A tukánok olykor odanyomják és lepattintják az ágakról
a csőrüket, mintha örömüket lelnék az így megszólaló hangban.

 

Ha szeretnél többet megtudni a Mi MICSODA sorozat Esőerdők című kötetéről, akkor kattints ide.



Miért élhetnek az esőerdei békák a fa tetején?
Milyen az esőerdő felépítése?

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum