M004 – Gladiátorok - Az arénák harcosai – Olvasópróba 2.

:
 

Hogyan harcolt az ügyes retiarius?


 

A Kr. u. 1. század vége felé divatba jött egy új stílusú párharc. A retiarius (hálós harcos) a secutor (üldöző) ellen küzdött. A Kr. u. 2-3. és 4. században ez a két armatura, azaz stílus minden valószínűség szerint többször harcolt egymás ellen, mint az összes másfajta gladiátorral együttvéve.
A retiarius viselte a legkönnyebb védőfelszerelést. Testét a bal karjára tekert szövetkarvédőtől és a bal vállára boruló vállpajzstól eltekintve semmi sem védte. Egy Pompejiből előkerült vállvédő díszítése – rák, kormányrúd, horgony és delfin – világosan bizonyítja, hogy ezt a gladiátort a tengerrel és a halászattal hozták összefüggésbe. Ellenfelére hálóval, háromágú szigonnyal és tőrrel támadott.
Két kézzel tartotta a félelmetes fegyvernek számító háromágú szigonyt: valamennyi fegyver közül ezzel lehetett a legerősebbet döfni. A retiarius ellenfeleként csaknem minden ábrázoláson secutor látható. A secutor felszerelése szinte teljesen megegyezett a murmillóéval, kivéve zárt, tojás formájú sisakját, amelyet kis szemnyílások és a lekerekített taréj tett jellegzetessé. Erről lesiklott a háló, és a háromágú szigony fogai nem hatolhattak a rostély mögé. A sisakot erős fémből készítették, hogy kibírja a szigonydöfést, a felületét simának hagyták, és hiányzott róla minden díszítés. A sisak kerek formája, uszonyszerű taréja és a rajta lévő kicsi szemnyílások miatt a secutor halra hasonlított. Ellenfele, a halász vagy képes volt őt kihalászni, vagy a gyilkos, ragadozó hal arathatott diadalt.
E két egyenlőtlen ellenfél harca különösen izgalmasan alakult. Közelharcban a nehéz felszerelésű secutor élvezett nagy előnyt. A szinte fedetlen testű retiarius a gyorsaságára és jobb kitartására számíthatott csak a győzelem elérésében. Igyekezett kartávolságon kívül tartani a secutort. A retiarius a vetőhálóval próbálta meg lefegyverezni ellenfelét, a secutor viszont arra törekedett, hogy ezt egy gyors támadással megelőzze.

Egyenlőtlen ellenfelek: könnyű fegyverzetű retiarius küzd a nehéz fegyverzetű scissorral
(Kr. u. 2-3. sz.).



 


Szeretnél többet megtudni a Gladiátorok - Az arénák harcosai című Mi MICSODA kötetről? Kattints ide!

Hogyan képezték ki a gladiátorokat?
Milyen volt az amfiteátrumok felépítése?

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum