M107 - Éghajlat - Olvasópróba 2.

:
 

Mi az üvegházhatás?


 

Amikor a Napból a Föld légkörébe behatoló sugárzás a Föld felszínéről visszaverődik, az energia nem jut vissza maradéktalanul a világűrbe, mert egy részét nem engedi ki a légkör. Hőcsapda keletkezik, akárcsak egy üvegházban.
A valódi üvegház üvegtetője átengedi a napfényt, ám a talaj és a növények által visszavert sugarak már nem tudnak ugyanolyan könnyen kijutni az üvegházból, mint ahogyan oda behatoltak. Ennek az oka a napsugárzás megváltozásában rejlik. Rövidhullámú sugárzásként könnyedén áthalad az üvegen. A talajt elérve azonban hosszúhullámú hősugárzássá alakul át, amit már nem enged át az üveg. Az üveg tehát visszatartja a hőt, és a belső tér jócskán felmelegszik. A Föld légkörében is hasonló jelenség játszódik le. Az üvegtető szerepét itt a vendéggázok és a vízpára tölti be, ezek gondoskodnak a természetes üvegházhatásról. Ezeket a gázokat üvegházhatású gázoknak nevezzük.
Az üvegházhatás jelensége nélkül a Föld hideg, a földi életre nézve barátságtalan bolygó lenne – az se biztos, hogy e nélkül kifejlődhetett volna az élet.
Minél nagyobb a légkörben az üvegházhatást okozó gázok mennyisége, annál hosszabb ideig melegítik a napsugarak a Földet, tehát egyre melegebb lesz. Ha kisebb az üvegházhatású gázok aránya, akkor a visszaverődött napsugarak gyorsan távozhatnak bolygónkról a világűrbe. Az üvegházhatás nemcsak a Földre jellemző: a Vénuszon különösen intenzív a hatása. A légkörnek ezt a tulajdonságát Joseph Fourier francia matematikus fedezte fel. 
 
A természetes üvegházhatású gázok nélkül bolygónk átlaghőmérséklete 33 Celsius-fokkal lenne hűvösebb. Olyan hőmérséklet uralkodna a felszínén, mint egy mélyhűtőben: - 18 fok.


 

A Föld felszínén a hőmérséklet átlagosan körülbebül 15 Celsius-fok.
Az üvegházhatású gázok elnyelik és a légkörben fogva tartják a visszasugárzott hőenergiát.

 

 

 

 

Szeretnél többet megtudni a Mi MICSODA sorozat Éghajlat című kötetéről? Kattints ide.Hogyan alakul ki az időjárás és az éghajlat?
Hogyan alakul ki a tengeri és a szárazföldi szél?

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum