M052 - Madarak - Olvasópróba 1.

:
 

Miért nem gyarapszik állandóan a madarak száma?


 

A kemény telet csak a legerősebb és legellenállóbb madarak bírják ki. Ezen a bőséges táplálék sem tud változtatni, amely egyébként is csak kevés fajnak áll a rendelkezésére. Ám mégis gyakran előfordul, hogy egy enyhe tél után – amikor tehát sok feketerigó otthon maradt, azaz nem kellett megtennie a hosszú és veszélyes utat – tavasszal a várakozásainkkal ellentétben nem jelennek meg azonnal rigópárok a kertben. A bokrokkal, néhány nagyobb fával és egy kisebb-nagyobb gyepfelülettel rendelkező, szokványos kertben legjobb esetben is csak egyetlen rigópár tudja ellátni magát és a fiókáit.
Természetes tehát, hogy mielőtt elérnék az ivarérettséget, a fiókák nagy része elpusztul. Általában az évente lerakott tojásoknak csupán a tíz százalékából fejlődik ki végül felnőtt madár. Ennek több oka is lehet: a szarkák is kirabolhatják a fészket, a macskák is kárt tehetnek bennük, de előfordulhat, hogy a fiókák éhen halnak, mert a szüleik a túlságosan hideg vagy száraz időben nem találnak elegendő eleséget.
Sok felnőtt rigó hullik el költözés közben vagy pusztul el a fagyban, télen. Ezek ugyan szomorú, de egészen természetes veszteségek, amelyek azt biztosítják, hogy a természetben a rigók száma mindig egyensúlyban maradjon. Azaz körülbelül annyian legyenek, hogy a következő tavasszal mindnyájan találjanak fészekrakó helyet, és kellőképp el tudják látni magukat és a fiókáikat.

A kertben fellelhető összes giliszta sem elegendő több rigócsalád ellátására.

Egy rigópár azonban rendesen évente kétszer költ és fészekaljanként négy-négy fiókát nevel. A nyolc fiókának átlagosan a fele tojó, a fele hím. Ha mindegyik életben maradna, ez a szám a következő évben a szüleikkel együtt 5 rigópárt eredményezne, melyeknek együttesen 5 x 8, tehát 40 fiókája lenne. Egy évvel később már 20 új és 5 régi pár, tehát 24 pár jelenne meg, melyek együtt 200 fiat nevelnének. Öt év múlva azután (körülbelül ennyit ér meg egy rigó) 625 madárpárnak összesen 5000 fiókája születne. A természet azonban nem egyensúlyozhat úgy, hogy a Földet néhány év alatt tejesen benépesítsék a rigók.


 

Szeretnél többet megtudni a Madarak című Mi MICSODA kötetről? Kattints ide!


Miért tudnak a madarak repülni?
Egyformák-e a madártojások?

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum