M080 - Az időjárás - Olvasópróba 1.

:
 

Mit üzennek a felhők?


 


Balra: A pehelyfelhők (cirrus) nagy magasságokban fordulnak elő és jégkristályokból állnak. Ha össesűrűsödnek, rossz időre van kilátás.

Jobbra: A párna- vagy bárányfelhők jégkristályokból és esőcseppekből álló, közepes-szintű felhők. Változékony időjárásra utalnak.




A felhők a legmegbízhatóbb időjárási követek. Különböző alakzatban, méretben és magasságban fordulnak elő. Csoportosíthatjuk őket aszerint, hogy rétegekben fordulnak-e elő (stratus), vagy gomolyaggá gömbölyödnek (cumulus), és hogy milyen magasan állnak az égen. Attól függően, hogy milyen magasságban fordulnak elő a felhők a legyakrabban, három felhőcsaládot különböztetünk meg:
A magas-szintű felhők 6 és 14 kilométer közötti magasságban helyezkednek el. Jégkristályokból állnak, finomnak és fehérnek tűnnek. Ha ezek az úgynevezett cirrusfelhők összesűrűsödnek, rossz idő várható.
A közepes-szintű felhők 2 és 6 kilométer közötti magasságban találhatók. Jégkristályokból és esőcseppekből állnak. Közéjük tartoznak a párnafelhők vagy bárányfelhők (altocumulus), amelyek változékony időjárásra utalnak. A szürke, csíkos rétegfelhők (altostratus) rossz időt jeleznek.
Az alacsony szintű felhők tiszta vízfelhők. A talajfelszín és 2 kilométeres magasság között fordulnak elő. Azonos alakú szürke rétegfelhőként (stratus) gyakran gyenge esőt hoznak. Ha azonban gomolyos rétegfelhők (stratocumulus) láthatók az égen, akkor általában szép marad az idő. Külön csoportot alkotnak a függőleges felépítésű felhők. Ezek karfiolszerű képződményekben jelennek meg előttünk az égen. Ha repülőn utazunk, és magasból látjuk, igazán különleges élményt nyújtanak ezek a jó időre utaló gomolyfelhők (cumulus). A sűrű, sötét nimbostratus viszont kimondottan esőfelhő. A cumulonimbus hatalmas, üllőformájú, vastag zivatarfelhő, a felhők királya. A troposzféra legfelső rétegét is elérheti.


Szeretnél többet megtudni Az időjárás című Mi MICSODA kötetről? Kattints ide!


Hogyan befolyásolják az éghajlatot a ciklonok és az anticiklonok?
Hogyan keletkezik a jégeső?

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum