M085 - Állatok és növények a gazdaságban - Olvasópróba 3.

:
 

Honnan származik a burgonya?


 
 

Burgonyanövény
 

A burgonya eredetileg Dél-Amerikából származik, itt az inkák már 2000 évvel ezelőtt is termesztették. Az első burgonyagumókat az amerikai földrészt felfedező spanyol hódítók hozták Európába.
Magyarországra 1650 körül került, de évszázadokba telt, mire elterjedt. Eleinte dísznövényként tartották, és a nemesek kertjeiben csodálták meg egzotikus virágait. Az Európa-szerte többször is pusztító éhínségek ellenére a parasztok bizalmatlanok voltak a furcsa gumókkal szemben.
Európa uralkodói azonban felismerték az újvilági növény jelentőségét. Magyarországon csak az 1800-as ínséges esztendőktől honosodott meg, mivel II. József, a „kalapos király” ingyen osztotta szét a burgonya vetőgumóját a parasztoknak. A tápláló gumó bármilyen talajban és időjárás mellett is jó termést adott, de mégis nagyon nehezen terjedt el Európában. Németországban például 1756-ban csak akkor kezdtek el burgonyát termeszteni, amikor az uralkodó megparancsolta, és súlyos büntetéssel fenyegette azokat, akik erre nem voltak hajlandóak. Oroszországban pedig még 1844-ben is csak jutalom fejében vállalkoztak a parasztok a burgonya ültetésére. A 19. századtól azonban már alapvető tápláléknak számított, hiszen olcsón lehetett megtermelni a gabona mellett. A burgonya teljesen megváltoztatta az étkezési szokásokat, az emberek ettől kezdve a kenyéren kívül egyre kevesebb gabona eredetű ételt ettek, és évről-évre több burgonyát.



Szeretnél többet megtudni az Állatok és növények a gazdaságban című Mi MICSODA kötetről? Kattints ide!


Miért kell a szántóföldet trágyázni?
Hogyan hizlalják a disznókat?

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum