M088 - A jégkorszak - Olvasópróba 2.

:
 

Miért volt a jégkorszak az óriások világa?


 
A meleg és hideg többszöri váltakozása hatalmas nyomást gyakorolt az állatokra: ha életben akartak maradni, alkalmazkodniuk kellett! A visszatérő hideg érdekes módon a legnagyobb teremtményeknek kedvezett: ezek ugyanis jobban tudják tárolni a meleget. A természeti „trükk” lényege: az állatok testének azok a felületei, amelyeken leadják a hőt, a tömegükhöz képest kicsik. Olykor groteszk látványt nyújtanak ezek a monstrumok, melyek testformáját a hőleadás gazdaságossága formálta, emberi szemmel nézve viccesen aránytalanná: látunk egy hatalmas testet, melyen viszont kecsesen finom fülecskék és piciny lábak vannak.
Az óriások világában feltűnő jelenségek voltak a három méter magas ausztrál kenguruk. Mellettük egy feketemedve nagyságú, észak-amerikai óriáshód faj is kiemelkedett a többiek közül, a méreteit illetően. Mai rokonainál egyharmaddal volt nagyobb az egész Európában elterjedt barlangi oroszlán, Floridában pedig élt egy közel két méter hosszú, óriási övesállat. Az észak-amerikai tajgán élő jávorszarvasok még ma is nagyobbak európai fajtársaiknál. A legnagyobbnak azonban az észak-amerikai óriáslajhárt tekintjük: ennek magassága elérte a hat métert.



Balról: a kardfogú tigris, az észak-amerikai mamut, az ember, ausztráliai óriás kenguru, fölötte az észak-amerikai óriás hód, jobb oldalt az észak-amerikai óriáslajhár.



Szeretnél többet megtudni A jégkorszak című Mi MICSODA kötetről? Kattints ide!


Hogyan vadásztak mamutra és rénszarvasra?
Ki volt Dima?

 

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum