M056 – Pingvinek – Olvasópróba 1.

:
 

Hogyan fejlődtek a pingvinek?


 


Repülni tudó madarak már több mint 100 millió éve léteznek a Földön. A legrégibb, megkövült pingvinek 45 millió évesek, és a leletek tanúsága szerint lényegében már akkor pontosan olyanok voltak, mint a mai rokonaik. Hozzájuk viszonyítva mi, emberek még egészen újak vagyunk itt a Földön: elődeink csupán 2-3 millió évesek.
A 32 kihalt pingvinfaj közül a legtöbbnek Argentínában és Új-Zélandon találták meg a nyomait, megkövült maradványait. Némelyik közülük jóval nagyobb volt, mint a ma élő legnagyobb faj, a császárpingvin.
Egyikük, a Pachiydyptes ponderosus 1,6 m magas volt, tehát majdnem akkora, mint egy ember. A súlya ugyanakkor meghaladta az átlagos emberi súlyt: 100 kg-ot nyomott.
De még ma sem ismerjük tökéletesen a pingvinek törzsfejlődésének történetét. Pedig a tudósok egészen biztosak abban, hogy a pingvinek repülni tudó madaraktól származnak. Miután alaposan megvizsgálták a csontozatukat és más jellemzőiket, kiderült, hogy a repülni nem tudó pingvinek minden bizonnyal az albatrosz, a viharfecske és a viharmadarak, sőt még a hozzájuk hasonló óriásalka közeli rokonai is.



Szeretnél többet megtudni a Pingvinek című Mi MICSODA kötetről? Kattints ide!


Miért nem tudnak repülni a pingvinek?
Mitől úszóművészek a pingvinek?

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum