M060 – Farkasok – Olvasópróba 2.

:
 

Hogyan nevelik a kölyköket?


 

Ha az idős farkasok visszatérnek a vadászatról, a kölykök addig koldulnak, míg az öregek a gyomruk tartalmát ki nem adják magukból.

A kölykök kiskorukban még azt tehetik, amit akarnak. De a farkasok türelme hamarosan elfogy. A kölykök gyorsan növekednek, és egyre erőszakosabbak lesznek. Majd mind gyakrabban előfordul, hogy egy idős farkas rámordul egy túlságosan pimasz kölyökre. A kölyök általában nem zavartatja magát, ott folytatja, ahol abbahagyta, megpróbálja megnyalni a felnőtt arcát, megpróbálja cibálni a bundáját vagy megharapni a farkát. Az öreg ilyenkor általában odébbáll.
Egy napon azonban a felnőttek elkezdenek határozottabban viselkedni. Ha nem használ a fogvicsorgatás és a morgás, akkor a felnőtt farkas megharapja a kicsi orrát. Majd a kicsi pofáját a fogai közé fogja. A kölyök azonban ilyenkor inkább a rémülettől, semmint a fájdalomtól sír. Baj nem történhet, mert az idős farkasokban harapási gátlás alakult ki a kölykökkel szemben. Ez megakadályozza az erős harapást és a sérüléseket.
A kölykök már tudják, milyen messzire mehetnek el, és hogy hol ér véget a móka. Nagyon fontos, hogy megismerjék az ilyen korlátokat, mert az öreg farkasok csak ebben az időszakban tudják fékezni a kölyköket, ha erre szükség van. Ez pl. akkor lehet fontos, ha a kölykök egyszer csak este is az idősebekkel akarnak menni. Mivel a kölykök csak zavarnák az öregebbeket vadászat közben, a farkasok megharapják az orrukat. A farkasok nyelvén ez azt jelenti, hogy „Nem szabad!” A kölykök nem követhetik őket tovább, hanem a „babysitterekkel” kell maradniuk.
Mostantól kezdve a kölykök megtanulják a falka összes parancsát és tiltását. Meg kell tanulniuk az öregeknek engedelmeskedni, tudniuk kell, hogy mikor és meddig játszhatnak, és hogy útközben hogyan kell összetartaniuk. Megismerik a falkán belüli rangsort, összemérik az erejüket, elismerik a hierarchiát, s mindezt anélkül, hogy komoly küzdelmekre vagy sérülésekre kerülne sor. Főként azonban megtanulják az öregek példáján, hogy hol leselkedik veszély, milyen utak vezetnek a körzeten át, és hogy hogyan kell vadászni. Hosszú és nem mindig veszélytelen tanulóidő áll előttük.Szeretnél többet megtudni a Farkasok című Mi MICSODA kötetről? Kattints ide!


Mekkora egy újszülött farkas?
Mit tehetünk a farkasok védelmében?

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum