Többé nem nagybolygó a Plútó - Új Naprendszerünk van

2006. december 11., 11:20
 

A tudósok sorra fedezik fel Naprendszerünk újabb és újabb elemeit, a tankönyvíróknak pedig lassan új csillagászati fejezeteket kell íniuk, hogy a gyerekek tudása naprakész legyen. Tudtad, hogy a Plútót a múlt hónapban kisbolygóvá fokozták le? Ha érdekel a csillagászat, olvasd el az alábbi cikkünket!


 
A Plútó már csak kisbolygó.
A Plútó nevű bolygó életében egy hónappal ezelőtt jelentős fordulat következett be: a korábbi bolygó "státuszát" kisbolygóvá változtatták. A csillagászok ezenkívül új kisbolygót is avattak a nyáron. Az eddig Xéna becenévre keresztelt égitestet mostantól Erisznek hívják.
Ha szereted a történelmet és az irodalmat, akkor biztosan tudod, hogy Eris a görög mitológiában a harag és a viszály istennője. Ő az, aki kirobbantotta a trójai háborút: Péleusz és Thétisz esküvőjén „A legszebbnek” felirattal aranyalmát gurított Aphrodité, Héra és Athéné közé, akik dulakodni kezdtek érte. Az újrakeresztelt égitestre is jól illik a név, hiszen a felfedezése heves vitákat váltott ki a tudósok között.
Sokáig úgy nézett ki, hogy a szakemberek nagybolygói rangra emelik az Eriszt - ha így határoznak, akkor tíz nagybolygója lett volna a Naprendszerünknek -, mert nagyobb, mint a Plútó, de végül a Plútó veszített, úgyhogy azóta be kell érnie a kisbolygó-címmel. Mi több, hivatalos elnevezése is megváltozott: mostantól a 134340 néven emlegetik a szakemberek.
A tudósok a nyárvégi megbeszélésükön a bolygó definícióját is megalkották, hogy a jövőben ne okozzon ekkora dilemmát számukra az égitestek rangsorolása.
Csillagvizsgáló szerkezet

A hivatalos meghatározás szerint bolygónak minősül minden olyan égitest, mely a Nap körül kering, és elég tömege van ahhoz, hogy gravitációja révén gömb-formája legyen, valamint a közelében nincs más kozmikus anyag.
A mostani állás szerint Naprendszerünk tehát a következő nagybolygókból áll – a Naptól kifelé haladva: Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz és Neptunusz.

Ha érdekel a csillagászat, még ennél is többet tudhatsz meg, ha forgatod A csillagok, A bolygók és az űrkutatás, az Otthonunk a világegyetem, és A Hold című Mi MICSODA köteteket.

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum