Sikeres koponyaműtét 4000 évvel ezelőtt - Kik voltak a trákok?

2006. november 29., 16:32
 

Nemrégiben előkerültek egy trák férfi maradványai, akin kb. négyezer évvel ezelőtt agysebészeti műtétet hajtottak végre. Úgy tűnik, ez a rendkívül veszélyes beavatkozás sikeres volt. Ha szeretnéd megtudni, kik voltak a trákok, akiknek a neve szinte egyet jelent az arannyal, továbbá hogy hol őriznek Magyarországon ősi koponyaműtéten átesett embermaradványokat, olvasd el alábbi cikkünket!


 

Tudtad, hogy már az ősember is végzett agyműtéteket? A szakemberek kutatásai ezt bizonyítják: néhány régész több

Trák harcos
„agyafúrt” ember maradványaira bukkant, akik sok ezer évvel ezelőtt éltek a földön. Néhányukról még az is biztosan állítható, hogy nem a műtét vetett véget életüknek. Arról biztosan te is sokat olvastál már, hogy az agy az egyik legfontosabb és legérzékenyebb szervünk, melyet egészen addig igen jól védelmez kőkemény koponyánk, amíg bele nem fúrnak egy lyukat... Az agyműtét tehát igen veszélyes beavatkozás.

A legújabb lelet egy trák férfihoz vezeti az érdeklődőket: a kutatások alapján tudható, hogy i. e. 2500 és 1800 között egy 60 év körüli trák férfit műtöttek meg. A megtalált koponyán egy 3 x 4 centiméteres lyuk volt látható, melynek széleit gondosan lecsiszolták, innen lehet tudni, hogy valóban műtétről lehetett szó. Az orvos komoly mesterségbeli tudásról tett tanúbizonyságot, hiszen a páciens túlélte a „lékelést”, melyre az utal, hogy a koponya csontszövete láthatóan gyógyulni kezdett. Magyarországon is őriznek egy koponyát, melynek gazdája valamikor a honfoglalás után élhetett. A koponyát valószínűleg egy karddal nyitották fel, a műtét végeztével a sebet egy ezüstlemezzel zárták el a baktériumok elől. A leletet 1853-ban találták a Fejér megyei Vereb községben, ma a Nemzeti Múzeumban őrzik.

Trákia történelmi területe
Hallottál már korábban is a trákokról? A temérdek aranyáról híres nép a mai Románia, Bulgária, Macedónia, Görögország és Törökország területén élt i. e. 4000 és az i. sz. 8. század között, majd beolvadt a területre később érkező szláv közösségekbe. Az i. e. 5. században már rendkívül erős királyságuk lehetett, melynek fővárosa Szevtopolisz volt. Az egykori főváros romjait ma egy víztározó őrzi, amelyet a későbbiekben egy víz alatti lifttel lehet majd megközelíteni.

A trákok híres aranyára 1972-ben Bulgária északkeleti részén, Várna közelében találtak, tavaly nyáron pedig Szófiától keletre került elő egy 15 ezer aranyékszerből álló lelet. Az idei nyár is tartogatott trák meglepetést! Ekkor Bulgária középső részén rátaláltak az eddigi legrégibb trák városra, amely legalább 2500 éves.

A számos régészeti felfedezés ellenére azonban mindmáig keveset tudunk a trák kultúráról, írásos emléket ugyanis eddig még nem találtak a kutatók. Bár tavaly egy 7000 éves kőtábla is előkerült, melyet egy ismeretlen amatőr kincskereső rejtegetett magánál közel 20 éven keresztül, de a szakemberek szerint annak jelei még nem számítanak írásnak, hanem csak egyfajta proto-írásnak. Több kutató állítja, hogy a trákoknak valószínűleg nem is volt ABC-jük, ezért kultúrájukat kizárólag görög és római forrásokból ismerhetjük meg ezután is.

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum