Jubileumi játék hírek

2010. április 13., 14:01
 

Április 17-én a Duna TV az április 10-i lengyelországi tragédiára emlékezik, a Cimbora műsor is ezzel a témával fog foglalkozni. Mi MICSODA jubileumi játékához kapcsolódó epizóddal legközelebb április 24-én találkozhatsz. Több időd van az e heti játék megfejtésére is: április 22-ig várjuk válaszaidat. Kattintás után egy kis ízelítőt olvashatsz a következő adásból!


 
Hogyan találták meg a Bakonyban a dinoszaurusz maradványokat?
A lányok összerezzentek, amikor a második liftajtó is becsukódott mögöttük. Olyan érzésük volt, mintha egy titokzatos földalatti világba szálltak volna alá, pedig csak a Magyar Természettudományi Múzeum raktárába lifteztek le vezetőjükkel, a paleontológus kutatóval. A gyűjtemények félhomályos világa további izgalmakat tartogatott: kardfogú tigrisek, barlangi medvék meredeztek rájuk, de néhány másodperc múlva már nevetve tanulmányozták a kitömött állatok üvegszemét.
 
A múzeum munkatársa fáradhatatlanul mesélt szakmája érdekességeiről: a lányok kézbe vehették a jégkorszakban kihalt mamut fogait, m
Mamutbébi tejfoga
egtapogatták a Bakonyban előkerült méteres ammonita maradványokat, de megcsodálták a kamerák súrló fényében jól kirajzolódó, a Mecsekben talált szenes pala felületén levő dinoszaurusz lábnyomokat. Megfigyelték, milyen útvonalon közlekedett ez a madárszerű őshüllő. Igen, kamerák is voltak, hiszen az ősmaradványok látogatása a szombat délelőttönkénti Cimbora magazin felvételekor történt. A Duna TV adásában irodalmi, képzőművészeti érdekességek, híres emberek bemutatása mellett a Mi MICSODA könyvek kedvelt témáihoz kapcsolódó helyszíneket is felkerestük. A múzeum mellett jártunk állatkertben, állatkísérleteket folytató kutató-laboratóriumban, beszélgettünk a világegyetemről.

Ha eljössz a füvészkerti táborunkba, te is betekinthetsz a Természettudományi Múzeum raktárába!
 
Az izgalmas adásoknak még nincs vége, június közepéig minden szombaton (majd ősszel ismét 13 héten át) tartogat valami különleges, a természet világából vett témát. Megfigyeljük és követjük a madarak útját, gyűrűzünk madarakat, felkeressük a műemlék ásványtárat, a következő adásban, április 24-én pedig megtudhatjátok, hogyan bukkantak a kutatók a Bakonyban dinoszauruszok csontjaira. Szinte hihetetlen, de hazánkban is előkerültek dinómaradványok, a Bakony-hegységi Iharkút közelében levő külszíni bauxit-fejtés gödrében. A bauxitbányászattal már régen felhagytak, lassan a gödröket is betemetik, de ezt megelőzően a tíz éve még egyetemi hallgatókból álló csoport fantasztikus leleteket tárt fel. Az ősmaradványok értékelése hosszú évekig tartott, melynek eredményeként jónéhány új fajt írtak le.
 
A legizgalmasabb egy 4 méter hosszú páncélos növényevő őshüllő, amit Hungarosaurusnak neveztek el. Megtaláltak még két kistermetű ragadozó csontjait és egy nagyobb ragadozó fogát is. Ugyan nem dinoszaurusz, de érdekes lelet a 4 méteres szárnyfesztávolságú Bakonydraconak nevezett repülő hüllő is, mely valószínűleg halakkal táplálkozott.
 
Figyeld a paleontológus kutatóval folytatott beszélgetést, hiszen jubileumi játékunk egyik kérdésére itt találod a választ! Ha minden kérdésre jól válaszoltál és a szerencse is melléd állt, jutalmad Mi MICSODA ajándékcsomag lehet!

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum