Kutyák - Négylábú hősök

15.000 éve az ember hűséges barátja a kutya. Melyik kutyafajtának mik a jellemzői? Tényleg van úszóhártya az újfundlandi ujjai között? Hogyan segítik a négylábúak a mai embert? Mit jelent, ha egy kutya hegyezi a fülét? Tartalmas, átfogó könyv házikedvenceinkről - nemcsak kutyabarátoknak!

Itt veheted meg a könyvet >>>

Hogyan alakultak ki a kutyafajták?
Az ember idővel felismerte, hogy a mellé szegődött négylábúnak vannak igen hasznos tulajdonságai. A rövid lábú kutyák például orrukat a talajra szegezve egyfolytában szimatolnak, így tudják követni a vércsapát és az egyéb nyomokat. Ezeket a kutyákat kopóknak nevezzük. Közéjük tartozik a manapság is kedvelt dakszli, más néven tacskó. Már 4000 évvel ezelőtt, az ókori Egyiptomban is éltek olyan kutyák, amelyek hasonlítottak a ma ismert tacskóhoz. Vagyis ez az egyik legősibb fajta. Mivel az ember korán felismerte a tacskó előnyös tulajdonságait, célirányosan továbbtenyésztette. Nagy Sándor i. e. 333-ban molosszusokkal vonult harcba. A molosszusok tekintélyt parancsoló harci kutyák voltak. A bokszerek, masztiffok, újfundlandik és leonbergiek közös őse azonban valószínűleg még a molosszusnál is korábban élt, és az ember medvevadászathoz vetette be. Késői leszármazottaira ma is jellemző a rendkívül széles állkapocs és az erős busa fej. A mai masztiff ok a világ legtermetesebb kutyái közé számítanak, nem ritka, hogy egy példány akár 85 kilogrammot

Mi mindent tudnak kiszagolni a kutyák?
A kutyák valóságos szaglóművészek. Képesek kiszimatolni, hogy milyen nemű, korú és vérmérsékletű élőlény járt arra. Sőt, képesek kitartóan követni és rengeteg más szag közül célzottan kiválasztani az adott nyomot. Nem véletlen, hogy eltűnt emberek felkutatására is bevetnek kutyákat. Az is igaz, hogy megérzik a betegséget. Ha például egy cukorbeteg ember vércukorszintje veszélyes mértékben megváltozik, a kiképzett kutya rögtön ugatni kezd. De a kutyák más súlyos betegségeket is képesek korai szakaszukban kiszimatolni. Ha ugyanis az ember beteg lesz, megváltozik a szaga. Hiába tartjuk undorítónak, a kutyák nem ok nélkül szaglásszák vagy nyalogatják egymás ürülékét. Számukra ez az információszerzés és a megismerés egyik módja. Olyan, mintha újságot olvasnának. Ráadásul ilyenkor a szervezetük számára fontos tápanyagokat is felvesznek. Az sem véletlen, hogy a kan kutya felemeli a hátsó lábát. A levegőbe permetezett illatanyagok ugyanis hosszú ideig ott lebegnek.

Valóban csak fekete-fehér képet látnak a kutyák?
Sokáig úgy gondolták, hogy a kutyák színvakok. Mára azonban kiderült, hogy felismerik a színeket! Ám nem mindet: a piros és a zöld színeket tévesztő emberekhez hasonlóan nem látják a piros árnyalatait, de a sárgát, a zöldet, a kéket és a lilát igen. A gyors mozdulatok észlelésének viszont valóságos mesterei. Bármit, ami elsuhan a kutya szeme előtt, a másodperc tört része alatt képes észlelni. A kutya látómezeje ráadásul sokkal szélesebb, mint az emberé.

 



www.mimicsoda.hu