Robotok - Mesterséges elmék és műszaki bravúrok

Mars-járók vagy mélytengeri búvárok – a robotok a legnehezebb terepeken is szorgalmasan kutatják az új és ismeretlen dolgokat. A hétköznapjainkban is bevetésre kerülnek: az erdőtüzeknél tűzálló oltórobotok, a tehénistállókban pedig fejőrobotok segédkeznek. Vajon nemsokára az otthonainkba is beköltöznek? Tudtad, hogy az egyik első robot egy mechanikus kacsa volt, ami még hápogni és totyogni is tudott? A robotok futballoznak: nézd meg a RoboCup versenyeket!

Itt veheted meg a könyvet >>>

Mentőrobotok
Kigyulladt egy teherautó az alagútban. Hiába a jól működő szellőzőberendezés, az alagút hamarosan megtelik mérgező, átláthatatlanul sűrű füsttel. A bevetés ilyenkor még a tökéletesen felszerelt tűzoltók számára is igen veszélyes. Szerencsére velük van LUF 60, az oltórobot. Egyszerűen behajt a füstbe, és oltóágyújából több ezer liter vizet permetez az égő teherautóra. Néhány perc alatt megfékezi a tűz terjedését, s ekkor a tűzoltók már bemehetnek az alagútba.

Műbogarak
Ma már nem LUF 60 az egyetlen oltórobot a világon. A szakemberek már régen tudják, hogy a robotok olyan helyeken is bevethetők, amelyek az ember számára életveszélyesek. Például erdőtüzeknél, amiket különösen nehéz megfékezni. Éppen azért, hogy a tűzoltóknak a jövőben ne kelljen annyiszor kockára tenniük az életüket a Magdeburg-Stendalban működő egyetem kifejlesztette az OLE nevű robotot. (A név a terepen történő oltás német nevének rövidítése). Úgy néz ki, mint egy bogár, és hat lábon jár. Még a lehullott lomb vastag takaróján át is megtalálja a helyes utat. Hőérzékelőivel mindenfajta tüzet felkutat, és azonnal megkezdi az oltást. Tankjában ugyan nincs sok víz, ám egy OLE sohasem jár egyedül. Ha a tűzhöz ér, segítségül hívja a „testvéreit”, akik bekapcsolódnak az oltásba. Ha pedig már túl nagy a forróság körülöttük, a műbogarak egyszerűen beássák magukat a talajba vagy tűzálló golyóvá gömbölyödnek.

A romok alatt rekedtek felkutatása
A földrengés sok házat összedöntött. A mentők azonnal megkezdik a kutatást a romok alatt. Ám még mindig vannak utórengések, amik őket is veszélybe sodorhatják, így csak lassan haladnak az ásással a törmelékhalmazban. Szerencsére kutyák is segítik a munkájukat — újabban pedig robotok! Például a Telemax nevű mentőrobot a szenzoraival képes érzékelni a romok alatt rekedt embereket. A levegőben drónok köröznek, amelyek az élő test hőmérsékletét érzékelve találják meg a túlélőket. A minirobotok pedig olyan résekbe is befurakodnak, amelyek még a mentőkutyáknak is szűknek bizonyulnak.

A sugárzó pokolban
Ám ennél sokkal veszélyesebb helyek is léteznek. Japánban, a 2011-es fukushimai atomerőmű-katasztrófa idején az emberek számára halálos veszélyt jelentett volna, ha belépnek a sérült erőműbe. Amerikai robotokat vetettek be, hogy fényképeket készítsenek és felmérjék a helyzetet. Időközben azonban a japán Toshiba cég is kifejlesztett a fukushimai bevetésre alkalmas robotokat, amelyek a sérült reaktorba behatolva fontos információkat gyűjtenek. Ha ezek a szerkezetek beválnak, más katasztrófáknál is bevethetik őket.



www.mimicsoda.hu