Mit ünneplünk farsangkor?

A farsang szó hallatán szinte mindenki az álarcosbálokra, a táncos mulatságokra és a jelmezes felvonulások színes kavalkádjára gondol. Azt viszont kevesen tudjuk, pontosan mit ünneplünk farsangkor: mettől meddig tart ez az időszak, és milyen híres hagyományok kötődnek hozzá? Ha minden érdekes részlet érdekel a farsangról, olvasd végig cikkünket!

Már a 15. századból is találtak feljegyzéseket a kutatók arról, hogy bizonyos időszakokban az emberek álarcokat viseltek és állatok alakját öltötték magukra.
Egy 17. századbeli ismeretlen szerzőjű krónika a következőképpen vélekedik a farsangról: olyan ünnep ez, amikor az emberi bolondságok elementáris erővel törnek elő. S úgy tetszik, mintha az emberek szégyellnék kicsapongásaikat, ezért rejtik el ábrázatukat álorca alá.


Mit ünneplünk, vagy mitől búcsúzunk farsangkor?


A farsang évszázadok óta tartó, évenként ismétlődő ünnepsorozat, amely a vízkereszt napjától (január 6.) a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt kezdetéig tart. 
A farsang a tél és a tavasz küzdelmének szimbolikus megjelenítése is egyben, a tél búcsúztatása és a tavasz várásának ünnepe. A nagy evések és ivások időszaka ez, amellyel a régi korok embere a természetet kívánta nagy bőségre késztetni.
A farsangi népszokások is a tavasz közeledtét jelzik. A kormozás, a busójárás, a téltemetés mind mind a tél mint gonosz elűzését jelképezték. A falusi emberek felöltöztettek egy szalmabábut, és sok tréfa és móka közepette elégették. Voltak olyan települések, ahol a tél és a tavasz küzdelmét jelmezekbe bújt szereplők játszották el. Ezekben a szimbolikus viadalokban természetesen mindig a tavasz került ki győztesen, a tél pedig szégyenében elbujdosott.

A farsangi időszak végén a maskarába bújt emberek házról házra jártak, adományokat gyűjtöttek és köszöntőket mondtak. Annak, hogy régen a legtöbb lakodalom is erre az időszaka esett, az volt az oka, hogy különös kapcsolatot képzeltek az ifjú pár és az ébredő természet között. A farsang gondolatköre a házasság témája körül forgott. Még az is megesett, hogy azokat a lányokat, akik a farsang végére is pártában maradtak, kicsúfolták.

A mohácsi búsójárásról a Mi MICSODA sorozat 100. kötetében olvashatsz majd, addig is lapozd fel a Varázslók, boszorkányok, mágia című kötetet, vagy várd a tavaszt a legújabb DVD-filmekkel.



www.mimicsoda.hu