Mit ivott az étkezéshez a középkori ember Mátyás idején?

Mátyás király idején, a XV. század második felében Budán hatalmas építkezések folytak. A mai XII. kerület ekkor még nem tartozott Budához. Itt a hegyek lankáin szőlőskertek, erdők terültek el, és vadaspark is működött. Az emberek bort ittak, pedig tiszta vízre vágytak. Ha érdekel, miért, olvasd tovább cikkünket!

A középkorban a a mai Széchényi-hegytől a János-hegyig terjedő vidéket Nádor-hegynek hívták. Mátyás vadászháza a II. kerületben, a Hűvösvölgyi út mellett található. A Nádor-hegy lankáin virágzott a szőlőtermesztés és a borászat.
Kevés volt a forrás, és a korabeli kutak legtöbbje fertőzött volt. A budai borok akkoriban híresebbek voltak, mint manapság a tokaji. Az étkezésekhez Mátyás idején elsősorban bort ittak, nem vizet, de nem az alkohotartalma miatt, hanem azért, mert a budai hegyekben igen kevés volt a forrás: mindössze három helyen tört fel tiszta víz a föld mélyéből, azok sem a királyi udvar közelében, hanem a mai Sváb-hegyen voltak.
Ezek közül a leghíresebb, amelyik évszázadokon keresztül ellátta tiszta forrásvízzel a környéket, a Városkút forrás volt, amely ma is létezik, akárcsak a Béla király kútja. A  harmadik kút a város beépítése során eltűnt.
Mátyás király 1470-ben megbízott egy firenzei építészt, hogy a sváb-hegyi vizet a várba vezesse. A vízvezeték megtervezése és megépítése akkoriban nem kis feladat volt, és igen sokba került a kincstárnak.  A közel 6 kilométeres vízvezeték agyagból, ólomból és kátrányos fenyőfából készült. A forrásvíz a közlekedőedények elve alapján jutott el a mai Szentháromság térre a budai várban.
Érdekes módon a tiszta víz nagyobb értéket jelentett a király számára, mint a napos hegyoldalakon termő finom szőlőből készült bor. Nem véletlen, hogy Mátyás udvarában a tiszta forrásvíz csodálatos márvány kutakból csobogott.

Ha többet szeretnél tudni arról, milyen volt az élet Magyarországon a történelmi időkben, olvasd el a Történelembúvár sorozatból a Magyar történelem I. című kötetünket. Jó szórakozást!

www.mimicsoda.hu