Eddig ismeretlen indián törzset fedeztek fel

Vannak a Földnek olyan zugai, ahol a világ többi részétől teljesen elzártan olyan bennszülött törzsek élnek, akikhez nem jutott el a civilizáció. 2008 júniusában Brazília és Peru határai között sikerült lefényképezni egy eddig ismeretlen bennszülött csoportot. Miért volt fontos lefényképezni őket? Veszélyben vannak-e a nomád törzsek? Mindezt megtudhatod, ha elolvasod cikkünket.

Az antropológusok becslései szerint a bolygónkon 40 ezer bennszülött lakos él, akiket a modern civilizáció képviselői közül még senki sem látott. A legtöbb ilyen törzset a nehezen hozzáférhető esőerdők rejtik Új-Guineában, vagy a brazil esőerdőkben.
Az ilyen soha nem látott törzsek előbukkanása igazi ritkaság számba megy.

2004-ben Paraguay területén egy indián törzs, az ayoreo bukkant elő.

2007-ben Peruban fedeztek fel egy ismeretlen indián törzset. Erdészeti szakemberek végeztek felderítő repülést, amikor a Las Piedras folyó mentén rájuk bukkantak. Az engedély nélküli erdőirtások után nyomoztak, amikor megpillantották az őslakókat.
„A három kunyhóból álló településen mintegy 21 indiánt figyeltünk meg, gyerekeket, nőket, fiatalokat vegyesen" - számolt be akkor a médiának Ricardo Hon, a perui Természetes Erőforrások Intézetének munkatársa.

"Nagyon fontos, hogy legyenek felvételeink, hiszen sokan kételkednek az ilyen törzsek létezésében."


A napokban, 2008 júniusában Brazília és Peru határai között sikerült lefényképezni egy eddig ismeretlen bennszülött csoportot.

A képen három alak látható, kettő közülük férfi - akik íjukat az ég felé emelik - egy pedig nő lehet. A férfi teste vörös festékkel van bekenve, míg a nő teste teljesen fekete, pusztán a kézfejének és az arcának van természetes színe.

„Az egyre hatalmasabb méreteket öltő erdőirtás a természetes világ elleni bűntény. Irracionális módon kezeljük bolygónkat, és mindent saját érdekeink alá rendelünk” - mondta José Carlos dos Reis Meirelles Junior, aki ismert szakértője azoknak a törzseknek, amelyek az általunk ismert modern világ határain túl élnek.
A fényképen megörökített mozdulat azt bizonyítja, hogy a felderítőket ellenségnek, betolakodóknak tekintik, akik veszélyeztetik otthonukat.

Tény, hogy a féktelen erdőirtás annak érdekében, hogy a fát alapanyagként felhasználják, bányákat létesítsenek, vagy autópályákat építsenek, nem tartja tiszteletben azoknak a törzseknek a jogait, akik hosszú ideje ott élnek.

A felfedezett törzseket sok veszély fenyegeti, többek között a civilizált világban előforduló betegségek (pl. himlő), amikre az immunrendszerük nincs felkészülve.

Ha még jobban érdekel a fenti téma, ajánljuk a Mi MICSODA sorozat Indiánok, a Felfedezők és utazásaikAz esőerdő című kötetét. 



www.mimicsoda.hu