Amikor a kövek bennünk keletkeznek

A kövek kémiai szempontból a természet élettelen anyagai. Nagyobb egységekben kőzeteket alkotnak, amelyek egyúttal bolygónk szilárd részét adják. A kőzetek a világegyetemben mindenütt létrejöhetnek. Legjellemzőbb vonásuk, hogy kemények, eltörhetők, de nem nyújthatók és tűzben nem égnek el. Legkisebb képviselőikkel, a kavicsokkal általában folyók vagy tengerek partján szoktunk találkozni. Időnként azonban az is előfordul, hogy a saját szervezetünkben keletkeznek kövek. De vajon hogy kerülnek oda, és mi az oka a megjelenésüknek?

A fogkövek ügye a legegyszerűbb

Az emberi szervezetben alapvetően az emésztéshez, ritkábban a nyirokrendszerhez kapcsolódó pontokon jönnek létre kisebb-nagyobb kövek, egy-egy üreges szervünkben. Ilyen testrészünk a szájunk, amelyben elsősorban a fogkövekkel kell megküzdenünk. Az evés természetes része, hogy a szánkba sokféle anyag kerül bele, ahol összetalálkozik a szájüregünkben természetesen jelen lévő, az emésztést segítő baktériumokkal. Ezek gyakran vékony fehérjeréteggé állnak össze a fogunk felszínén, és akár a leggondosabb fogmosás ellenére is ún. plakkot, lerakódást képeznek rajta.

Az ember epéjéből a legváltozatosabb kövek kerülhetnek elő, a műtétek során. Van, aki meg is őrzi, hogy emlékeztesse, mekkora veszedelemtől szabadult meg, amikor kivették belőle. (Kép: Natursziget)

A plakk fehéres-sárgás lepedék, amely a kialakulása első egy-két napjában még feloldható a vízzel, és könnyen eltávolítható. (Ezért is ajánlják a fogorvosok a cukormentes rágógumikat illetve a gyakori almaevést azoknak, akik szájában gyakran képződik lepedék, mert ezek szinte leradírozzák, illetve feloldják a fogakról ezt a réteget.) Ha azonban a plakknak makacsabb összetevői is vannak, és például beépülnek az anyagukba a nyálban lévő kalciumsók, akkor már hiába a rágógumi: a fogakon megkeményedett, kavicsokká összeálló lerakódások keletkeznek. Ezek pedig többféle bajt is előidézhetnek, így például súlyos fogíny- vagy fogágygyulladást is. Ezenkívül a fogzománcot is súlyosan károsíthatják.

Szerencsére azonban ezek a kövek azok, amelyek viszont könnyen le lehet szedni a megfelelő műszerekkel, elsősorban a depurátorral. De vízhűtéses ultrahangkészüléket is szoktak használni a fogkövek leszedéséhez. Ennél sokkal nehezebb dolguk van azonban azoknak az orvosoknak, akiknek a testünk egyéb üregeiben keletkezett kövektől kell minket megszabadítaniuk.

A cikk folytatása itt olvasható.



www.mimicsoda.hu