A legveszélyesebb ragadozó

Minden idők legveszélyesebb ragadozója a nagy fehér cápa másfél millió évvel ezelőtt kihalt őse. Harapása a Tyrannosaurus rexénél is hatszor erősebb volt. Ha érdekel, mi volt az őscápa neve, hogyan vadászott, és mekkorát harapott, olvasd tovább cikkünket. Sok érdekességet megtudhatsz a cápákról, a fogaikról, a testfelépítésükről és mindennapi életükről. Jó szórakozást!

A nagy fehér cápa
A nagy fehér cápa (a Carcharodon carcharias) a porcos halak főosztályába, azon belül a heringcápa-alakúak rendjébe és a heringcápafélék családjába tartozó faj. A Carcharodon nemnek ő az egyetlen élő faja.
A nagy fehér cápa hossza 3-6 méter, testtömege eléri az 1200-3000 kilogrammot. A cápa hátsó része fekete vagy sötétszürke, az alsó fele fehér.

Fogai akár 7,5 centiméter hosszúra is megnőnek, háromszög alakúak. Szegélyük csipkézett, ennek is köszönhető, hogy nagyon jól meg tudják ragadni a zsákmányukat. Mint mindegyik cápaféle, a nagy fehér cápa is képes pótolni elvesztett vagy letört fogait, amelyek a szalagfűrész elve szerint képződnek és helyezkednek el az állkapocsban, amíg szükség nem lesz rájuk a pótláshoz. Amikor a cápa elveszíti egy fogát, újabb jelenik meg helyette.

A legnagyobb és legveszélyesebb ragadozó
A nagy fehér cápa másfél millió évvel ezelőtt kihalt ősének a neve Carcharodon megalodon. Ő minden idők legveszélyesebb ragadozója. Harapása a Tyrannosaurus rexénél is hatszor erősebb volt.

A Carcharodon megalodon 10,2 - 18,2 tonnás erővel harapott. Ez azt jelenti, hogy ekkora súly nehezedett minden egyes négyzetcentiméterre, amelyet az óriási hal körbefogott állkapcsával. A szakemberek szerint a ma is élő fajok közül a a nagy fehér cápának a legerősebb a harapása: 1,8 tonna. Összehasonlításképpen: egy tigris állkapcsának ereje 560 kilogramm, az emberé pedig legfeljebb 80 kilogramm.

Az őscápa a történelem legerősebb harapású teremtménye. Hatszorosan felűlmúlta a Tyrannosaurus rexet, és előszeretettel vadászott a nála sokkal nagyobb bálnákra is. Először az uszonyukat és a farkukat harapta le, hogy ne tudjanak elmenekülni, és aztán kedvére fogyasztott a zsákmányból - vélekednek a kutatók.

Ha egyéb érdekességek, rekordok és hírek érdekelnek a ragadozóról, akkor a Vadállatok című Mi MICSODÁT, ha kifejezetten a cápák világa keltette fel érdeklődésedet, akkor a Cápák és ráják című Mi MICSODA kötetet ajánljuk. Amennyiben a bálnák érdekelnek leginkább, forgasd a róluk szóló könyvet vagy nézd meg az izgalmas felvételekben bővelkedő filmünket! Jó szórakozást!www.mimicsoda.hu