Amerika igazi felfedezése

A műveltséget próbára tevő játékok és vetélkedők kedvelt témája Amerika felfedezése. Mindenki tudja, hogy Amerikát két évvel Mátyás király halála után, 1492-ben fedezte fel Kolumbusz Kristóf. Hosszú időn át senki sem kételkedett abban, hogy valóban az olasz származású hajóst illeti a felfedezés dicsősége. Nemrég azonban felmerült a gyanú, hogy esetleg mégsem mi, európaiak jutottunk el elsőként a tengeren át Amerikába. Lehet, hogy megelőztek minket a kínai hajósok?

Európából először a vikingek jutottak el Amerikába.
A vikingek felfedezését sokáig elfelejtette a világ.
Meglepő felfedezés híre tartja lázban a tudományos világot: nem kevesebbet állít, mint hogy nem Kolumbusz Kristóf, hanem egy kínai tengernagy fedezte fel Amerikát. Előkerült ugyanis egy ősi kínai térkép, ami arra enged következtetni, hogy Cseng Hi tengernagy már jóval a spanyol uralkodó hajósai előtt, valamikor 1418 körül jutott el kelet felől Amerikába. Ha ez igaz, akkor a kínai felfedezők több mit hét évtizeddel megelőzték európai kollégáikat. Nem is olyan régen Európában még senki sem tudta, ki is lehetett Cseng Hi (vagy más olvasatban Cseng Ho) tengernagy, ám 2002-ben egy nyugalmazott angol tengerésztiszt megjelentetett egy meglepő és nagyon sikeres könyvet róla. Ebből megtudhattuk, hogy a kínai flották bejárták az ismert világ nagy részét. Eljutottak Afrikába, Arábiába, és jól ismerték Délkelet-Ázsia kikötőit és királyságait is. Ám arra, hogy eljutott Amerikába is csak nagyon kevesen gondoltak komolyan.
Itt érdemes megállni egy pillanatra! Miért is hívják Amerikát Amerikának, amikor Kolumbusz fedezte fel? Miért nem Kolumbia lett a neve?
A 15. század legvégén egy híres olasz utazó, Amerigo Vespucci bejárta a majdan Amerikának nevezendő kontinens ismert és kevésbé ismert partvidékeit és szigeteit. Persze könyvet is írt utazásairól, amit azután Európában minden művelt ember elolvasott. Sokan azt hitték, hogy ez a remek író fedezte fel Amerikát. 1507-ben Németországban úgy gondolták, hogy végre nevet kellene adni az új világrésznek. Mi lehetett volna jobb név, mint a jól ismert Amerigo? Mivel ezt a nevet mindenki ismerte, így rajta ragadt a földrészen. Azért Kolumbusz sem maradt emlék nélkül. Róla egy dél-amerikai országot, Kolumbiát nevezték el.
Kolumbusz többször is járt Amerikában.
Amerika Kolumbusz helyett Amerigo nevét kapta.
Izgalmas kérdés, hogy milyen térképek alapján tájékozódtak a felfedezők. A kínai térkép nagyon pontosan ábrázolja Európa és Ázsia tengerpartjait, de még az amerikai földrész partvidékeit is. Ilyen térképet csak az készíthetett, aki nagyon sokat tudott ezekről a területekről. A térkép mellett egy szöveges beszámolót is találtak a tudósok. Ebben a tengernagy leírja, milyen emberekkel lehet Amerikában, a nyugati partvidéken találkozni. Gunnar Thompson térképészeti szakember szerint, ha igaznak bizonyul mindaz, amit a világhírűvé vált térképről állítanak, akkor itt az ideje annak, hogy újra írjuk a felfedezések történelmét. Persze nem szabad a bátor viking hajósokról sem elfeledkeznünk. Ők már egészen korán átjutottak Amerikába. Sajnos a világ hosszú időn át nem emlékezett az ő nagy kalandjukra.

Ha ennek a meglepő felfedezésnek a története felkeltette az érdeklődésedet, és szeretnél más felfedezőkkel is megismerkedni, akkor olvasd el a Mi Micsoda sorozatban megjelent Felfedezők című könyvet, amelyik ezzel az izgalmas témával foglalkozik.



www.mimicsoda.hu