Adventi hagyományok

Ti is meggyújtottátok már a gyertyákat az adventi koszorún? Esetleg adventi naptárt is kaptál? Tudod-e, hogy november 30-tól kezdve minden vasárnap újabb gyertyákat gyújtanak meg az emberek? Ismered-e ennek a hagyománynak az eredetét? Ha érdeklődsz a téma iránt, olvasd végig a cikkünket.

Mikor van advent első vasárnapja?
Advent szavunk a latin adventus főnévből ered, jelentése eljövetel, megérkezés. Ez az időszak a keresztény hitvilágban Krisztus eljövetelének, a karácsonyra való felkészülésnek az ideje.
Ezt az ünnepi időszakot már az 5-6. században is megünnepelték: ekkor az éjféli harangszó jelezte az advent kezdetét. Eredetileg 40 napos időszakot jelentett, a Gergely naptár bevezetése után azonban négy hétre rövidült.

Advent első vasárnapja, a keresztény egyházi év első napja, mindig november 27. és december 3. közé esik.
Idén november 30-án gyújtottuk meg az első gyertyát az adventi koszorún.
Két évvel ezelőtt, 2006-ban advent negyedik vasárnapja épp december 24-ére esett: a legkésőbbi időpontra, amely még karácsony előtt van. Ez a nap ugyanis karácsony előestéje, vagyis szenteste.
(Ebből következik, hogy advent első vasárnapja nem lehet később, mint december 3.).

Mire jó az adventi naptár?
A karácsonyi várakozás izgalmát néhány családban adventi naptárral tetézik a felnőttek. A gyerekek ilyenkor általában egy házikóra hasonlító ajándékot kapnak, amelyen kis ablakocskák jelzik a napokat, amelyek karácsonyig még hátra vannak. A gyerekek pedig naponta egy ablakot nyithatnak ki, és kivehetik az ott elrejtett apró ajándékot (többnyire édességet).
Tudtad-e, hogy az adventi naptár ötlete egy anyától származik, aki ezzel akarta gyorsabbá tenni gyermeke számára a várakozás hosszú perceit.

Miért négy gyertya ég a koszorún?
Nektek is van otthon adventi koszorútok? Ez a díszes tárgy általában fenyőágból készül, kör alakú, amelyet négy gyertyával díszítenek. Három gyertya színe a katolikus hagyomány szerint lila, egy pedig rózsaszín.

A gyertyákat vasárnaponként gyújtjuk meg, minden alkalommal eggyel többet.
Minden gyertya egy fogalmat szimbolizál: a hitet, a reményt, a szeretetet és az örömöt. 
Azt tudtad, hogy katolikus körökben a gyertyák egy-egy személyre (vagy közösségre) is utalnak?

Az egyik gyertya Ádámot és Évát idézi, a második a zsidó népet, a harmadik Keresztelő Szent Jánost, a negyedik pedig Szűz Máriát.  

Csináld magad!
Adventi koszorút és naptárt te is készíthetsz otthon sajátkezűleg: kérd meg édesanyádat, hogy segítsen.
Sőt a karácsonyi ajándékokat is összeállíthatod te magad - a saját készítésű dolgoknak mindenki nagyon örül.
A Tessloff-Babilon Kiadó több olyan kiadványt is ajánl neked, amelyben tárgyakat készíthetsz, kísérletezhetsz, felfedezheted a világot körülötted. Ismerkedj meg a Suli Plusz Környezetünk című sorozattal, amelyben vidám kísérleteket próbálhatsz ki, de ajánljuk a Kísérletek könyve és az Első kísérletek könyve című kötetünket is.

Az egyházi szokásokról és szereplőkről bővebben a Biblia című Mi MICSODA kötetben olvashatsz többet, a karácsonykor népszerű mézeskalács süteményről és a szekszárdi Mézeskalács Múzeumról pedig a 100. kötetben írunk részletesebben.

Rajzpályázat
Rajzold le az általad legszebbnek tartott adventi koszorút, és küldd be december 15-ig - beszkennelve - e-mailen vagy papíron postai úton a kiadó címére.
E-mail:
[email protected]

vagy

Levélcím:
Tessloff-Babilon Kiadó
1075 Budapest
Károly krt. 3/a.


Az adventi rajzpályázatunkon jocó12 nyert Nagybajomról.

Gratulálunk!



www.mimicsoda.hu