Tényleg elűzik a telet a busók?

A farsangi időszak végét megelőző héten, a Húshagyó keddel kezdődő böjt előtti hat napban Mohács utcáin álarcosok vonulnak fel. A zajos-vidám karneváli menet tagjai ijesztő maszkokat, jelmezeket öltenek magukra, így akarják elijeszteni a telet. A Duna-parti városban idén február 19-én kezdődik a hagyományos busójárás, február 13-án a fővárosban, a Váci utcában is felbukkan a zord téllel szembeszálló, szőrökbe bújt alakok látványos, hangoskodó-mulató menete.

Kik azok a busók, és hogyan űzik el a telet?
A 16. században, a török hódoltság idején katolikus horvátok (sokácok) települtek Magyarország elnéptelenedett déli vidékeire, többek között Mohácsra. A sokácok legismertebb népszokása a busójárás. Eredetén vitatkoznak a néprajzkutatók. Az egyik magyarázat szerint a Mohács-szigetre menekült sokácok rettentő maszkokat öltve (alakoskodva), kereplőkkel nagy zajt csapva ijesztettek a törökökre, akik elmenekültek a városból. Sok kutató szerint az emberek így akarták elűzni a farsang végén már utolsókat rúgó telet.
Természetesen a busók nem tudják elűzni a telet. Számos népszokás kötődik azonban a különböző évszakokhoz, a természet változásához. A busójárás tehát nem más, mint a hosszú téltől búcsúzó, a közelgő tavaszt köszöntő emberek egyik magyarországi ünnepe.
 
Miért öltenek ijesztő jelmezeket magukra a busók?

Egy ijesztő busó maszk

Az ijesztő szörnyekre emlékeztető, állatbőr jelmezek és maszkok elmaradhatatlan kellékei a felvonulásnak, ahogy a különböző zajkeltő eszközök, kereplők és kolompok is. Az emberek ettől azt várják, hogy megijed tőlük a tél. A busójárás végén nyilvánosan elégetik a tél halálát jelképező szalmabábut is. A busójáráshoz számos szertartás kapcsolódik, például a jelmezesek hangoskodva, kolompolva végigjárják a házakat, udvarokat és hamut szórnak szét a portákon, hogy ezeket ba jövőben elkerüljék a gonosz, ártó szellemek. Az is szokás, hogy meghúzzák a nők haját az utcán, hogy minél hosszabbra nőjön.
A több száz éves népszokás máig él, Mohácson ma is minden februárban busó jelmezesek járják a várost. Az egyedülálló, különleges hangulatú felvonulás turistalátványossággá vált.
 
A mohácsi busójárásról további részleteket a Mi MICSODA sorozat Otthonunk, Magyarország című kötetében olvashatsz.


www.mimicsoda.hu