M049 - Vadállatok - Olvasópróba 2.

Hogyan vadászik zsákmányára az oroszlán?

Az oroszlán a legismertebb ragadozó, ő az állatok királya. Az egyetlen macskaféle, amely falkákban él és csoportokban vadászik. A falkák általában olyan családok, amelyben a felnőtt és a fiatal állatok egyaránt ott vannak, s összlétszámuk a harmincat is elérheti. Vannak azonban más falkák is, amelyekben csak hímek vagy nőstények verődnek össze.

Az oroszlánoknak egyszínű, sárgás a bundájuk, s szőrzetüket csak fiatal korukban tarkítják sötétebb foltok. A hím hatalmas pofája barna vagy fekete színű is lehet. A tigrishez hasonlóan az oroszlán sem válogatós. Fő eledele az antilophús, és megzavarja a fiatal vízilovak, a zebrák, zsiráfok, ritkábban a kölyökelefántok csordáit is. Kígyókat és krokodilokat is megtámad. Az oroszlánoknál általában a nőstények vadásznak, a hímek eközben védik a falkát és a vadászterületet. A hímek gyakran terelik a nőstényeket a leendő zsákmány felé. Az oroszlán többnyire oldalról vagy hátulról támad, leteríti a zsákmányt és megöli a tarkójára mért halálos csapással, vagy úgy, hogy a torkát harapja át. Ez gyors, rövid hajrában történik. A zsákmányból a falka minden tagja eszik, ám először a legerősebb, utoljára pedig a leggyengébb állat kerül sorra. Az oroszlánok a szavannákat és félsivatagokat kedvelik, és kerülik a sűrű erdőket.

Noha többnyire a nőstény oroszlánok terítik le a zsákmányt, először mégis a hímek lakmároznak ebből. A nőstények és a kölykök csak ezután esznek.


 

Szeretnél többet megtudni a Vadállatok című Mi MICSODA kötetről? Kattints ide!


Melyik emlősállat tud repülni?
Mekkorára nő egy zsiráf?



www.mimicsoda.hu