M105 - Orvoslás - Olvasópróba 2.

Ki volt Hippokratész?

Hippokratész először tüzetesen megvizsgálta a beteget,
s ez után mérlegelte, hogyan tudná meggyógyítani.


Hippokratészt tekintjük a modern orvostudomány atyjának –a híres orvos életéről azonban nem sokat tudunk. Hippokratész valószínűleg Krisztus előtt 460-ban született a görög Kos szigeten. Apja, az ugyancsak orvos Herakleidész már gyerekkorában bevezette fiát az orvostudomány rejtelmeibe. Akkori szokás szerint Hippokratész felkerekedett és vándor orvosként városról városra járt, hogy gyógyító mesterségét gyakorolhassa és tapasztalatokat gyűjthessen. Úgy tudni, hogy egészen Egyiptomig eljutott, ahol állítólag három évet töltött, és behatóan ismerkedett az egyiptomi gyógyászattal. Onnan visszatért Kos szigetére, szülőföldjén orvosként tevékenykedett, és megalapította saját, befolyásos orvosi iskoláját. Hippokratész Krisztus előtt 380 és 370 között halt meg az Athéntól északra fekvő Larissza városában.
A Corpus Hippocraticum hatvan orvosi tárgyú írást tartalmaz. Sokáig azt hitték, hogy e szövegek mindegyikét Hippokratész maga írta. Ez valószínűleg nem így van, de a gyűjteményből kiderül, mit gondoltak és tanítottak Hippokratész és tanítványai.
A hippokratikusok abból indultak ki, hogy négy testnedv – vér, nyálka, sárga és fekete epe – létezik, melyeknek keveredési arányától függ, hogy valaki egészséges vagy beteg. Közismert a nevéhez fűződő humorális tétel (a latin ’humor’ szó jelentése:folyadék, nedv): mely szerint ha a szervezetben található nedvek egyensúlyban vannak, az ember egészséges. Ha viszont az egyensúly megbomlik, az ember megbetegszik. A testnedvek egyensúlyának megbomlását a szervezetben keletkező, vagy kívülről belekerülő ártalmas anyagok idézik elő.
A hippokratikusok a szervezet természetes gyógyító erejének támogatását tekintették az orvos feladatának. Nagy jelentőséget tulajdonítottak a profilaxisnak, vagyis a bajok megelőzésének is: úgy vélték, egészséges táplálkozással és életmóddal elejét lehet venni a betegségek kialakulásának. 




Szeretnél többet megtudni az Orvoslás című Mi MICSODA kötetről? Kattints ide!

Előállíthatóak-e emberi szervek a laboratóriumokban?
Ki volt Paracelsus?



www.mimicsoda.hu