M085 - Állatok és növények a gazdaságban - Olvasópróba 2.

Hogyan hizlalják a disznókat?

A hízlalás megkezdése előtt az újszülött malacoknak még szopniuk és anyjuk mellett kell fejlődniük. Körülbelül egy-négy hétig anyjuk mellett maradnak a fiaztatóban, míg el nem érik a négy-nyolc kilogrammos testsúlyt. Ezután kerülnek a malacnevelőbe. A kismalacok szeretik a meleget, ezért külön, fűtött helyen tartják őket. További hat hét elteltével kerülnek a hizlaldába, és megkezdődhet a 20-25 kilogrammos süldők hízlalása.
A négy hónapos hízlalás kezdetén a jószágok annyit ehetnek, amennyit csak akarnak. Csak az utolsó három hétben fogják őket diétára, nehogy túlságosan elhízzanak. Ez azt jelenti, hogy a szokásosnál kevesebb táplálékot kapnak. Az így nevelt állatok húsa sovány, ez a legkelendőbb, hiszen ebből készülhet a legfinomabb kolbász vagy a zamatos rántott hús.

A rács azért kell, hogy az anyakoca nehogy véletlenül agyonnyomja az izgő-mozgó kismalacokat. A súlykülönbség ugyanis százszoros!




Szeretnél többet megtudni az Állatok és növények a gazdaságban című Mi MICSODA kötetről? Kattints ide!


Miért kell a szántóföldet trágyázni?
Honnan származik a burgonya?



www.mimicsoda.hu