M056 – Pingvinek – Olvasópróba 2.

Miért nem tudnak repülni a pingvinek?

Adélie-pingvinek ugranak a a tengerbe.

A pingvineknek van ugyan szárnyuk, de túl rövid ahhoz, hogy repülni tudjanak. Néhány tudós a vicc kedvéért kiszámolta, hogy a pingvineknek 400 km/h sebességgel kellene nekifutniuk a fölemelkedéshez. Ezt a sebességet persze soha nem tudnák elérni a kicsi lábaikkal. Így szárnyaik nem a levegőbeli repülésre szolgálnak, hanem a „víz alatti repülésre”: a pingvinek tulajdonképpen a víz alatt szárnyalnak. Szárnyuk rövid, igen keskeny, s ugyancsak rövid, de erős és rugalmas tollak fedik. A pingvin a víz alatt gyors szárnycsapásokkal halad. Rövid szárnya gyorsabban viszi őt előre, mint a hajót a hajócsavar.
Első látásra a pingvinek azzal, hogy elveszítették repülőképességüket, igencsak rossz üzletet csináltak. Hiszen az albatroszhoz, a viharfecskéhez és a viharmadarakhoz – a repülés művészeihez – viszonyítva, nem tudnak olyan nagy sebességgel kirepülni a vadászterületükre, a tengerre. Nagy munkával kell odaúszniuk. Nem emelkedhetnek a levegőbe, hogy jól átlássák a terepet, hanem a hullámok között himbálóznak, s fejük csupán néhány centiméterre bukkan elő a vízből. Mégis mi lehet az előnye annak, hogy nem tudnak repülni? A repülni képes madarak teste könnyű felépítésű. A vízben azonban a felhajtóerő megakadályozhatja az ilyen madarakat abban, hogy mélyebben is búvárkodni tudjanak. Az albatroszok például olyan könnyedén úsznak a víz felszínén, mint a kacsák.
Ugyanakkor bármilyen nagy erővel is csapnak le a magasból a vízre, csak tíz méter mélyre képesek lebukni: a víz által átjárható szárnyaikkal nem győzhetik le a felhajtóerőt, ezért a mélyebb rétegek táplálékaihoz nem jutnak hozzá. A pingvinek tömör szárnyai erőteljes mozgásra képesek, így mélyebben le tudnak süllyedni a vízbe, s odalenn több táplálékhoz jutnak.
Az apró törpepingvinek rendszeresen lemerülnek 30 méter mélyre, míg a császárpingvinek akár az 500 méteres mélységet is elérik.
Ebben a mélységben nyugodtan halászhatnak anélkül, hogy repülni tudó rokonaik zavarnák őket. Mivel a halászat után nem kell repülniük, teleehetik magukat, a víz úgyis megtartja a testüket.
A pingvinek a testsúlyuk egynegyedének megfelelő táplálékot képesek magukhoz venni.Szeretnél többet megtudni a Pingvinek című Mi MICSODA kötetről? Kattints ide!


Hogyan fejlődtek a pingvinek?
Mitől úszóművészek a pingvinek?www.mimicsoda.hu