M060 – Farkasok – Olvasópróba 3.

Mit tehetünk a farkasok védelmében?

A farkas jövője az ember kezében van. Ha elfogadjuk őt olyannak, amilyen a valóságban – nem problémamentes állat, mégis képes velünk élni –, akkor visszatérhet. De ha továbbra is félünk tőle és gyűlöljük, akkor nincs esélye. Tehát a bennünk kialakult kép dönti el a sorsát.


Aki aktívan segíteni akar a farkasokon, az különböző civil szervezeteken keresztül ezt megteheti. Bármilyen különösen is hangzik: ahhoz, hogy hatásosan védjük a farkasokat, először meg kell tanulnunk, hogy semmit se tegyünk. Mert a természet legnagyobb ellenfele az ember úgynevezett „rendérzéke”. Nálunk semmi nem bontakozhat ki, növekedhet vagy burjánozhat magától, mert mi, emberek akarunk minden növényről és állatról dönteni, mindent mi akarunk elrendezni. Egyetlen fa, egyetlen bokor, sövény, rét, erdő sincs, amit nem mi ültetünk, gondozunk és használunk. Nálunk csak egy ápolt táj számít szép tájnak. Ami rendetlenséget okoz, annak nincs helye benne. Ez a csalánra éppúgy vonatkozik, mint a mocsárra, a rőzsehalomra vagy a farkasra.
Éppen ezért az igazi természetvédelem a mi fejünkben kezdődik. Csak ha megtanulunk itt-ott lemondani a rendről, magára hagyjuk a természetet, akkor fejlődhet szabadon az élet. Csak akkor élhet meg nálunk megint a farkas; nem azért, mert feltétlenül vadonra van szüksége, hanem azért, mert mi csak ott tűrjük meg őt. Csak ott élhet, ahol lemondunk a hasznosításról és megtanulunk gátat szabni önmagunknak.
És persze nem kellene hinnünk a mesék gonosz farkasában. Enélkül is éppen elég veszélynek vagyunk kitéve. Sebesség, kábítószer, cigaretta – naponta öl meg rengeteg embert. Az állatok közül a kutyák vagy a méhek olykor sokkal veszélyesebbek, mint a farkasok. Erről fel kellene világosítani a közvéleményt, és fel kellene lépni a farkasokkal szemben táplált előítéletek ellen. A farkasnak csak így lesznek esélyei a túléléshez. „Aki nem hiszi, járjon utána” – hangzik a magyar szólás. Ami ebben az esetben arra vonatkozik, hogy ha valaki kételkedne az eddig elmondottakban, az el is utazhat olyan országokba, ahol élnek farkasok! Nagyon szép úti cél például az olaszországi Abruzzo, a spanyolországi Cantabriai hegység, a Bialowieza Nemzeti Park Lengyelországban, a Magas Tátra Szlovákiában vagy a Kárpátok Romániában. Itt túrázni is tudunk, a természetben is gyönyörködhetünk – akár találkozunk farkasokkal, akár nem. A mi turizmusunk eközben segítheti az ott élőket, ezeken és más, távoli területeken, hogy egy kis pénzt keressenek, és szívesen fogadják azokat az embereket, akik a farkasok miatt is jöttek. Ezzel megerősítjük bennük, hogy a még érintetlen természet a legnagyobb kincsük. Mindenekelőtt ez segíti a természet és a farkasok védelmét.



Szeretnél többet megtudni a Farkasok című Mi MICSODA kötetről? Kattints ide!


Mekkora egy újszülött farkas?
Hogyan nevelik a kölyköket?



www.mimicsoda.hu