Élet az űrben

Ahhoz, hogy valaki űrhajós lehessen hihetetlenül jó állóképességgel kell rendelkeznie. De mindez csak az alap, utána jön a kiképzés. Ha érdekel, hol és milyen körülmények között próbálhatod ki, hogy alkalmas lennél-e űrutazónak, és ha érdekel, mit esznek a világűr hajósai, olvasd el cikkünket!

Az "űri" helyzet modellezése

Az űrutazás modellezése - lehetőség a kísérletezésre kívülállóknak

Oroszországban már nem csupán egy világűrbeli turistaútra lehet befizetni, hanem végig lehet járni az űrhajósok kiképzésének állomásait, szinte mindent ki lehet próbálni, amin a kozmonauták átesnek, és fel lehet keresni az űrrepülőtereket is néhány idegenforgalmi hivatal közreműködésével. Az űrhajósokat felkészítő központban többek között fel lehet próbálni a szkafandereket. Ízelítőt lehet kapni a centrifuga működéséből előzetes orvosi igazolással: e 18 méteres berendezés kabinja három dimenzióban forog. Lehet repülni egy 4 perc alatt 11500 méteres magasságba emelkedő Mig-29-es vadászgépen, meg lehet kérni a pilótát, hogy figurákban repüljön, de még a gép vezetését is ki lehet próbálni.
Egy 12 méter mély medencében 100 kilogrammos szkafanderben a Nemzetközi Űrállomás makettje körül lehet "sétálni" a súlytalanságot imitáló körülmények között. Az igazi súlytalanságot is ki lehet próbálni egy Il-76-os repülőgépen, igaz mindössze 24 másodpercig, de ez egy repülés alatt akár tízszer is megismételhető.
Emellett meg lehet nézni a földi irányító központot, és akár egy űrhajó felbocsátását is.
A Moszkva melletti Csillagvárosba szervezett utakon a látogatók beléphetnek a Mir űrállomás makettjébe, megtekinthetik az Űrhajózás múzeumát, és megebédelhetnek úgy, ahogyan az űrhajósok esznek.
A kazahsztáni Bajkonurban lévő űrrepülőtéren megtekinthető az  a kilövőállás, ahonnan Jurij Gagarin indult első emberként az űrbe, s lehet fényképezkedni a lépcsőn, amelyen az űrhajósok jutnak a kapszulába. Belülről is meg lehet nézni egy Szojuz űrhajót, a múzeumban megcsodálható az első irányító pult, s ha jó időpontban érkezik a látogató, megnézheti, amint az űrhajósok felöltik szkafandereiket, válaszolnak az újságírók kérdéseire, majd elhelyezkednek a kabinban. A csúcs persze a felbocsátás, amelyet alig másfél kilométernyi távolságból kísérhetik figyelemel a kíváncsi látogatók. Legközelebb ilyen április 8-án várható, s általában egy évben kétszer kerül rá sor.

Élet az Atlantiszon

Egy napi menü


Az Atlantisz űrrepülőgép, amely a Hubble űrtávcsőhöz is csatlakozott sok munkát ad az űrhajós személyzetnek, néha kockázatos űrsétákat is tenniük kell. A veszélyes küldetésekhez jó kondiban kell maradnia a legénységnek, ehhez pedig teljes értékű táplálkozásra van szükség. De mit ehetnek az űrhajósok, ha nem áll rendelkezésre a Star Trek ételszintetizáló csodamasinája, de még egy hűtő sincs a fedélzeten? A top tíz kedvenc, fagyasztva szárított űrétek a következő, íme a menüsor:

1. Meglepetés étkek
Semmi sem dobja fel jobban az űrbázison dolgozók megunt étrendjét, mint egy-egy vendégeskedés az újonnan érkezett űrrepülők legénységénél, ahol olyan rejtélyes feliratú dobozok várnak, mint „Appetizing Appetizer” (étvágygerjesztő előétel), ami tulajdonképpen bármi lehet…

2. Szárított gyümölcsök
A friss gyümölcs kétségkívül luxuscikk odafenn; a szárított és konzervgyümölcs az előkelő második helyen áll. Az orosz legénység nyers vöröshagyma- és fokhagymafejekkel váltja ki a friss gyümölcsöt… Amerikai gyomornak ez kissé tán vadul hangzik, de egy hónapokig tartó küldetésen az ember sok mindenre hajlandó, hogy megtörje a monotóniát. 

3. „Űrkavics”
Cukorral borított csokigolyócskák vagy csokiba mártott mogyoró fogyasztásáról készült felvételek gyakran kerülnek a tévéképernyőkre is, amint az űrhajósok az édesség után „úsznak” és egy harapással „levadásszák” azokat a kabinban lebegve.

4. Forró mártások
A salsa, a barbecue, az édes-savanyú, a thai vagy a tabasco szószok és a fokhagymakrém mindig felüdítik az ízekre éhes űrhajósokat.

5. Garnélarák
A fűszeres garnélafalatok ideális, fehérjedús nassolnivalók.

Konyha az űrben

6. Tortilla
A jól elálló kenyérféle legnépszerűbb feltétje az amerikai „bajnokok reggelije”, a mogyoróvaj és lekvár.

7. Csirkehúsleves
Természetesen porból. A kész leves - a súlytalanság következtében - folyadékgolyókba rendeződik, már csak rá kell harapni…

8. Joghurt
Hosszú küldetéseken a súlytalanság állapotában a csontok hamarosan kalciumot vesztenek, ezért ennek pótlására különösen nagy hangsúlyt fektetnek. A csont- és izommegőrző edzés mellett sok joghurt is fogy odafenn. Az erdei gyümölcsös, barackos és epres ízekkel egyetemben az orosz személyzet szívesen fogyaszt zöldfűszeres ill. fokhagymás joghurtot is.

9. Svéd húsgolyók

10. Japán falatok
A nemzetközi űrállomásra érkezett japán laboratóriummal új ételek is jöttek. Kedvenc az okonomi, tofu és udon tészta japán marha különlegességgel.



www.mimicsoda.hu