A ruganymézgától a versenyautókig - A gumikerék története

2006. március 24., 14:45
  Kényelmes gyermekjáték
  John Boyd Dunlop ír állatorvos és feltaláló 1888-ban újra felfedezte a levegővel töltött abroncsot. Dunlop a fia háromkerekű biciklije számára találta ki a megoldást, mert a macskaköveken túlságosan rázkódott a kis jármű. Először tömörgumi abroncsot szerelt a kerékpárra, de ezt nem találta elég jónak. Legközelebb levegőt fújt a két végén lezárt, összeragasztott gumitömlőbe, és ezt szerelte a fakerékre. A szerkezetet vitorlavászonnal vonta be, hogy simábban haladjon a jármű. Egy átalakított bébi-cumi lett a szelep. Valószínűsíthető, hogy Dunlop nem tudott Thompson találmányáról, tőle függetlenül alkotta meg a maga levegős gumiabroncsát.

A hasonlóság természetesen vitákhoz vezetett, ám ezeket sikerült megoldani. Dunlop be tudta bizonyítani, hogy jelentős technikai újításokat hajtott végre a légabroncson. Az ő nevéhez köthető például a szelep és a felni feltalálása. Később, amikor már nagy mennyiségben kezdték gyártani a kerékpártömlőket is, a szélesebb tömegek is használni kezdték a kerékpárt.

A világ első motorkerékpárja Gottlieb Daimler és Wilhelm Maybach keze alól gördült ki 1885-ben – faküllős keréken. Dunlop találmányára, a légabroncsos kerékre egész iparág épült: így szerzett hírnevet a Dunlop, a Continental, a Metzeler, a Michelin, a B.F.Goodrich, a Phoenix, a Firestone, az Excelsior, a Universal, a Pirelli és az Avon, hogy csak néhányat említsünk a legnagyobbak közül.
Startol a Forma 1!


A nagy gyárak hamarosan a legkülönbözőbb céloknak megfelelő gumiabroncsokat is gyártottak. Ebben nagy szerepet játszott az, hogy megszületett a légabroncsos kerékhez csatlakozó acélhuzalos perem, azaz a felni. Ez után már nem kellett az egész kereket kidobni, ha kilyukadt a gumi! A cserélhető abroncs feltalálása William Bartlett és Edouard Michelin nevét öregbíti.

Napjainkban a motorkerékpárokat és az autókat, a Forma-1-es versenyautókat elképzelni sem tudnánk a gumikerék nélkül. Ennek örülhetünk, hiszen a gumi igen sokoldalúan felhasználható anyag.
  1. A kezdetek
2. Kényelmes gyermekjáték
 
előző oldal 2 / 2. oldal
 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum