Megvan Jézus sírja?

2007. március 21., 15:27
 

Nemrégiben nagy port kavart egy dokumentumfilm, melynek a Titanic című film rendezője, James Cameron volt a producere. Az alkotást Magyarországon is bemutatták. A „Jézus elveszett sírja” című film kísérletet tesz arra, hogy bebizonyítsa, a kutatók megtalálták Jézus, Mária és József sírkamráját. Ha kíváncsi vagy, a filmesek tényleg ezt a nyughelyet találták-e meg, olvasd tovább cikkünket!


 

Az üres sír: "Nincs itt, mert feltámadt."
Jézus Krisztus életéről: születéséről, tanításairól és haláláról szól a Biblia Újszövetség része. A keresztény hívők a Szentírás alapján úgy vélik, hogy Jézusnak nincs sírja, hiszen három nappal a halála után elgördült a kő a sír bejárata elől, ahová temették, ő pedig feltámadt.

Jézus csak a Bibliában szerepel, vagy valóban élt?

Vannak azonban, akik azt belátják ugyan, hogy Jézus tényleg élt, de szerintük az életének és halálának körülményei teljesen mások, mint ahogy a Bibliában olvashatjuk.
James Cameron dokumentumfilmje is nagy vitákat váltott ki - elsősorban a régészek között. A film ugyanis azt állítja egy jeruzsálemi sírkamráról, hogy az a Megváltó nyughelye.

A New York-i sajtótájékoztatón bemutatják a kődobozokat.

Miből gondolják, hogy megtalálták Jézus sírját?

Ezt a feltételezést a filmkészítők azzal támasztják alá, hogy a sírboltból előkerült tíz csonttartó kődoboz, amelyek egy család tagjainak maradványait tartalmazták. A tartókon Jézus, Mária, József és Mária Magdaléna neve olvasható.

Az alkotók a filmbemutató előtt bemutattak két ládát: Jézus és Mária Magdaléna feltételezett csonttartóit. Csontokat ugyan nem találtak bennük, de a maradványokból DNS-mintákat vettek, melyeket megvizsgáltattak. A tesztek eredményei szerint a két minta gazdái nem voltak vér szerinti rokonok, ezért a filmesek szerint Jézus és Mária Magdaléna férj és feleség lehettek. A filmesek kormeghatározással próbálták igazolni, hogy a kődoboz tartalma a názáreti Jézustól származik.

Új sírt találtak a filmesek?

A feltételezett sír bejárata
Az alkotás a legtöbb régész-szakembert felháborította. A szóban forgó sírboltot ugyanis már 1982-ben megtalálták a régészek Jeruzsálemben, de nem tulajdonítottak nagy jelentőséget neki. Ezen a területen ugyanis kb. 3 kilométeres körzetben körülbelül kilencszáz hasonló sírbolt van. Ezek közül 71 síron szerepel az, hogy "Jézus". Abban az időben ugyanis a Jézus, a József és a Mária nevek igen gyakoriak voltak. Arra ugyan tényleg csak egyetlen példa van, hogy ezek együtt szerepelnek egy sírhelyen, de ez még nem bizonyítja, hogy amit találtak, az valóban a Megváltó sírboltja lenne. De más érvek is szólnak a feltételezés ellen: Jézus családja ugyanis szegény volt, sírboltot pedig csak a tehetősebb középosztálybeliek engedhettek meg maguknak.

Jézus japán rizstermesztő lett?

Igazából senki sem tudja, hol lehet Jézus sírja. Sokan hiszik úgy, hogy a jeruzsálemi Szent Sír Templomban temették el őt, néhányan pedig úgy vélik, hogy indiai sírhelye van: a kasmíri Roza Bol szentély. Van, aki szerint a Megváltó túlélte a keresztre feszítést, keletre vándorolt, és itt halt meg. Egy másik elképzelés szerint Isten fia még messzebb jutott: Japánban lett rizstermesztő, és itt lelt végső nyugalomra.

Ha szeretnél többet megtudni a Bibliáról, a kereszténységről vagy más vallásokról, lapozd fel a Mi MICSODA sorozat Biblia, illetve A világ vallásai című köteteit!

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum