Az emberi test - A természet remekműve

:
 

Milyen csodálatos művet alkotott a természet! Testünk minden porcikája nélkülözhetetlen. Egyaránt szükség van a csontjainkra, amelyek megtámasztanak, az izmainkra, amelyek mozgatnak, a szerveinkre, amelyek életben tartanak bennünket. És mindezt a koponyában található, jelentéktelennek tűnő szürke massza irányítja: az agy. Gondolj bele, hogy 100 milliárd idegsejten keresztül jut el az információ testünk minden egyes pontjához és vissza. Hogyan védekezik a szervezeted a betolakodók ellen? Fedezd fel az emberi test titkait!


 
Itt veheted meg a könyvet >>>

A parancsnoki híd: az agy
Ha átlátszó lenne a fejed, akkor a homlokod és a tarkód között az agyadat láthatnád. Ez a központ irányítja minden gondolatodat, érzelmedet és cselekvésedet. Az agyad a természet rendkívül bonyolult, nagyszerű alkotása, sőt a tudósok abban is egyetértenek, hogy ez a világ legbonyolultabb, legcsodálatosabb természetes szerkezete. Ennél magasabb rendű intelligencia a Földön nincs.

Nem csak egy szürke massza
Első ránézésre az agy jelentéktelennek tűnik, kicsit a karfiolra emlékeztet, és tapintásra olyan, mint a keményre főtt tojás. Az agy tetején árokszerű bemélyedés látható, ez osztja az agyat bal és jobb féltekére. A két féltekét hídféle köti össze. Az agy hátsó, alsó, simább felületű része a kisagy.

Kicsi, de nem semmi!
A kisagy, latinul cerebellum, bár az agy egészéhez képest kicsi, nagyon fontos az életedben. Nélküle például nem tudnál kerékpározni. Többek között a kisagynak köszönhetően tudod megtartani az egyensúlyodat. A cerebellum minden feladatát önállóan végzi. A háttérből gondoskodik arról, hogy egyenesen tudj előre futni, vagy hogy a villával beletalálj a szádba, és ne sértsd meg vele magad. A tudósok úgy jöttek erre rá, hogy megfigyelték: azok az emberek, akiknek betegség közben károsodik a kisagyuk, utána nem tudnak irányított mozgást végezni és érthetően beszélni.

Folyamatos bevetésben
A sűrűn redőzött nagyagy a kisagy fölött helyezkedik el. A törzsfejlődés évmilliói alatt az agynak ez a része folyamatosan nőtt. A nagyagyad segít, amikor idegen szavakat tanulsz, jelenti neked, hogy elvágtad az ujjadat, azt is közli veled, hogy elfáradtál. A nagyagyad és a kisagyad éjjel-nappal érted dolgozik. Bizonyos részei akkor is ébren vannak, amikor alszol, irányítják a testedben lejátszódó folyamatokat. Például figyelnek arra, hogy álmodban is lélegezz, és hogy a gyomrod megeméssze a vacsorát.

Ritmikus hajtóerő
Képzeld el, hogy oxigénnek álcázod magad, és körutazást teszel a vérkeringésedben. Izgalmas lesz! Egy levegővétel, és zsupsz, máris a légcsövedben találod magad. Itt, mint egy csőcsúszdán, egyenesen az egyik tüdőhólyagocskába kerülsz, ahol egy kerek, piros csónak: a vörösvértest vár rád. Beszállsz, és a csónak siklik veled tovább. Egyszer csak tágas teremben: a szíved közepében találod magad. De nem érsz rá körülnézni, mert hatalmas lökést érzel: a szív pumpája tágas alagútba juttatja a csónakodat. Innen szélsebesen sodródsz végig a testeden, egészen a kislábujjad hegyéig. Kapaszkodj! Utazás közben megfigyelheted, hogy a te csónakodon kívül még számtalan kis jármű, azaz vörösvértest van körülötted, szorgalmasan szállítják az oxigént a sejtekbe, és viszik onnan el a szén-dioxidot. Mindegyiküknek a szív pumpája segít, ami hajtja a csónakokat, hogy rakományukkal minden egyes sejthez eljussanak.

A vérkeringés
Körülbelül 5 liter vér kering az emberi testben, a férfiakéban valamivel több, mint a nőkében, mert ők általában nagyobbak. A vérkeringést a szív működteti. A szív egy izom, tested motorjaként üzemel. Az oxigéndús vért közvetlenül a főütőérbe, az aortába pumpálja. A vér onnan szétterjed a testben, és elszállítja az oxigént tested minden zugába. Így jut az agy is oxigénhez. Ha a vérben sok az oxigén, élénkpiros a színe. Az elhasznált vér sötétpiros, ezért ábrázolják a vérkeringést általában kétféle színnel. A piros színűek az artériák, amelyek az oxigént szállítják, a vénákat kék színnel jelölik. A vénákon keresztül az oxigénszegény vér visszafolyik a szívbe.

 

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum