A természet - Ismerd meg, és vigyázz rá!

:
 

Róka lopódzik a sövény bokrai közt, sün szalad át a kerten, kőszáli kecskék csapnak össze szarvukat előre szegezve. Az erdők és a hegyek, a folyók és a rétek tele vannak élettel. Tudtad, hogy még a város közepén is találkozhatsz méhcsaládokkal, vaddisznókkal vagy rókákkal? Fedezd fel, milyen sokszínű a természet!


 
Itt veheted meg a könyvet >>>

Az erdő kertészei
Akárcsak egy kerti ágyást, az erdő talaját is elő kell készíteni az újonnan növő fák számára. A földet először is fel kell lazítani és meg kell trágyázni, hogy a növények gyökerei megkapaszkodhassanak benne, és elegendő táplálékhoz jussanak. A kertben mindez a kertész feladata. Az erdőben azonban több élőlény együtt végzi ezt a munkát.

Az előkészítés a siker titka
A gombák és rovarok, például bogarak az elhalt fákból vagy az őszi lombból trágyát állítanak elő. Az egerek, giliszták és más parányi állatkák fúrják, szántják a talajt, így gondoskodnak annak szellőztetéséről és átforgatásáról. Sok nagyobb állat is a közreműködik ebben – például a vaddisznó. Hogy mit keresgélnek közben? Olyan finom falatokat, mint a rovarlárvák, a gyökerek, a giliszták és az egerek.

Hogyan kerül a dió a földbe?
Egy kertész nemcsak felássa a földet, hanem el is ülteti a magvakat. Az erdőben erre a munkára szintén állatok szakosodtak. De hogyan lehetséges ez? Minden ott kezdődik, hogy ősszel a mókusok élelmiszert raktároznak el télire. Makkot, bükmakkot, mogyorót és diót rejtenek el a fák ágai közé és az üregekbe. Az is előfordul, hogy a csemegét elássák: mellső lábaikkal lyukat kaparnak a talajba, és beleteszik az eleséget. Utána befedik a lyukat, és orrukkal jól rányomkodják a földet. Ezt már nem találja meg senki!
Ahogy a napok rövidebbek és hidegebbek lesznek, a mókusok bebújnak a fészkükbe. Kezdődik a téli pihenő. Azonban a kis bun­dás rágcsálók nem alusznak igazi téli ál­mot. Gyakran felébrednek, és olyankor persze mindig nagyon éhesek. Ilyenkor el­rohannak a több száz rejtekhelyük egyikéhez. Remek szaglásuk­nak köszönhetően a hó alatt is ki tudják szagolni a diót. De nem találnak meg mindent, amit elrejtettek. Talán mert túl sok titkos raktár van. Ezeken a helyeken aztán tavasszal fi­atal fák sarjadnak.

Mit ad nekünk az erdő?
Az erdő nemcsak azért fontos, mert otthont nyújt az állatoknak és a növényeknek. Mi emberek is hasznosítjuk az erdő értékeit.

Légtisztítás
A környezetünket mi emberek sokféleképpen szennyezzük: autózással, fűtéssel, nagyipari méretű állattartással. Az erdők mellett élők azért is szerencsések, mert a szél elviszi a kormot és a port az erdőbe, amely megszűri a levegőt, és máris tiszta szél fúj az erdő felől! Ez azért működik így, mert a fák főképp a leveleiken keresztül veszik fel a káros gázokat, amelyeket kémiai folyamatokkal megkötnek.
Egy hektárnyi erdő akár 14 tonna szén-dioxidot is fel tud dolgozni. Ez rendkívüli mennyiség. Egy nagyobb lombkoronájú fa évente 400 000 köbméter levegőt tisztít meg a szén-dioxidtól.

Oxigénelőállítás
Légzéskor a levegőben lévő oxigént használjuk el. A növények viszont oxigént termelnek. Igaz, nekik is szükségük van valamennyi oxigénre, de még így is rengeteg marad az ember számára. Egy nagy lombkoronájú fa annyi oxigént termel, ami egy embernek egy egész évre elég!

Víztárolás és -szűrés
Az erdő nemcsak a levegőt, hanem a vizet is tisztítja. Ugyanis az erdő talaja egyszerre szűrő és szivacs. Elszivárog benne az esővíz, de közben megtisztul, és végül egy része el is raktározódik.
Próbáld ki: vigyél haza egy zacskónyi erdei földet és szárítsd ki! Végy egy régi vödröt, fúrj lyukakat az aljára, és béleld ki egy régi konyharuhával! Most öntsd bele a földet, önts rá homokos vizet annyit, hogy ellepje! Mit látsz? Az erdei talaj megdagad és kiterjed. Ha ezután üres edényre állítod a földdel teli vödröt, láthatod, hogy a folyadék, amely egy idő után átszivárog rajta, tisztán jön ki belőle. A föld tehát megszűri a vizet. A kísérlet után vidd vissza gyorsan a földet az erdőbe, nehogy kárt szenvedjenek a benne lévő parányi élőlények!

 

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum