Lovak

:
 

Lobogó sörénnyel vágtat az arab telivér lovasával a tarlón át. Egy kis patakhoz közelednek. Az állat izmai megfeszülnek. Ugrani készül. Mit jelent, hogy telivér? Hogyan öröklik a lovak a színüket? Hogyan válhat a ló a barátoddá? Átfogó képet kap az olvasó a lovak történetéről, a lófajtákról, a lovassportokról és a lótartás örömeiről.


 
Itt veheted meg a könyvet >>>

Élnek-e még igazi vadlovak?
Sokan azt gondolják, hogy az amerikai musztángok valódi vad lovak, hiszen még ma is jórészt teljesen szabadon élnek. De a musztángok nem az őslovak leszármazottai, hanem a spanyol, az angol, a portugál és holland hódítók elvadult háziállatai. Mivel a musztángok egy ideig valóban vadon éltek, ennek a nyoma még ma is felfedezhető viselkedésükben és alkatukban. Néhány beidegződésük őrzi átmeneti vadságuk korát. De ezeken kívül is ismerünk néhány olyan lófajtát, amelyeket tévesen vadlovaknak hisznek. Ilyenek például a brumbyk, amelyek a 19. századbeli ausztrál aranyásók lovai voltak. Ezeket tartják a legvadabb állatoknak a lovak között. Új hazájukban a brumbyk annyira elszaporodtak, hogy a farmerek sokukat befogták, és gyakran meg is ölték. Ezzel szemben békében élhetnek a brit pónik, dales, a connemara, a highland, az exmoor, a dartmoor és a new forest pónik csapatai, és a Rhône folyó deltájának mocsaras vidékén élő, francia camargue lovakat sem háborgatja senki. Ma már nincsenek olyan igazi vadlovak, amelyek fejlődését ne befolyásolta volna az ember a tenyésztés során. A przewalski lovak alfajtájának tartott sztyeppei és erdei tarpánok utolsó egyedeit a 18–19. században végleg kiirtották. Közép-Európában az elmúlt öt-hatszáz évben nem maradt már élőhelye a vadlovaknak, de szerencsére néhány állatkertben, nemzeti parkban tenyésztenek vadlovakat is. A vesztfáliai Dülmen közelében 1316 óta él szabadon egy lófajta. Ezeket a fiatal csődöröket évről évre befogják és eladják, mivel gyerekek lovagoltatására kitűnően alkalmasak. Magyarországon a Hortobágyi Nemzeti Parkban közel százötven przewalski vadló él, ezt a fajtát itt takinak nevezik.  

Milyen a hallásuk és a szaglásuk?
A ló fülei szüntelenül mozgásban vannak. Olykor előremerednek, néha mindkettőt hátra lapítják, vagy az egyik fülükkel előre, a másikkal hátrafelé hallgatóznak. Ilyen módon még a leghalkabb zörejt is meghallják, mindegy, hogy milyen irányban van a hang forrása. Érzékelésükben rend kívül fontos szerepet játszik a szag lás. Mindent alaposan megszaglásznak. Ha két ismeretlen ló össze találkozik, szorosan össze nyomják az orrukat. Úgy tűnik, hogy a szag alapján tudják eldönteni, rokonszenvesnek találják-e a másikat vagy sem. A kis csikó is a szagáról ismeri fel az anyját. A szaglás révén a ló fontos dolgokat tud hat meg a táplálékáról és az ivó vízről is. Ezért mielőtt meg kóstolná, alaposan megszaglássza.  

Valóban állva alszanak a lovak?
Az emberekhez képest a lovaknak nincs szükségük túl sok alvásra. Kivéve a kiscsikókat, akiknek nagy az alvásszükségletük. A legkisebb gyanús zaj is elég a lovaknak ahhoz, hogy felriadjanak. A vadon élők ilyenkor villámgyorsan elvágtatnak. Hogy gyorsan el tudjanak menekülni, állva alszanak. Ezt a lábak különleges anatómiai felépítése teszi lehetővé. Az istállókban elsősorban az öreg és beteg lovak alszanak így, mert nekik már nehézséget jelen t a felállás. A fiatal lovak inkább fekve szundítanak. Az egészséges, fiatal lovak villámgyorsan fel tudnak állni. Először mellső részüket emelik fel, azután magasba lökik a hátsó felüket is. De nem fordulhat elő, hogy egy csoportban valamennyi állat egyszerre aludjon. Legalább egy éberen és gondosan figyeli a környéket, hogy a legkisebb veszély jelére riaszthassa a társait.

 

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum