Dinoszauruszok

:
 

Sok millió év telt el azóta, hogy dinoszauruszok népesítették be a Földet – ám az ősidők titokzatos óriásai még mindig lenyűgözik az embereket. Az egyik legnépszerűbb Mi MICSODA kötet bepillantást enged a dinoszauruszok varázslatos világába. Olvashatunk a páncélos dinoszauruszok védekező technikájáról, a hatalmas növényevőkről és a félelmetes, ragadozó dinoszauruszokról. Nyomon követhetjük az állatok fejlődését, és eltűnődhetünk az állatok kipusztulásának okain.


 
Itt veheted meg a könyvet >>>

Mit nevezünk dinoszaurusznak?
A hüllők csoportjába tartozó dinoszauruszok a földtörténeti középkorban népesítették be boly - gónk felszínét. Az idők folyamán számtalan más szauruszfaj is kialakult. Maguk a dinoszauruszok is oly mértékben különbözőek, hogy egy - mással való rokonságuk szinte hihetetlennek tetszik. Törpe és óriás egyaránt akadt közöttük: egyesek alig nőttek a szárnyasoknál nagyobbra, míg mások megközelítették a bálnák méretét. Némelyikük négy oszlop - szerű lábra támaszkodva cammogott, mások a hátsó lábukon szaladgáltak. Folytonos élethalálharc dúlt köztük, a nehézkes növényevők csordáit kegyetlen, villámgyors ragadozók fenyegették. Az óriási eltérések ellenére mégiscsak felfedezhetünk egy közös tulajdonságot: a dinoszauruszok kivétel nélkül szárazföldi állatok voltak. Lábuk a többi hüllőféléktől eltérően nem oldalt, hanem a testük alatt helyezkedett el.

Miért kaptak olyan furcsa neveket a dinoszauruszok?
Az egyes dinoszauruszfajok tudományos neve az őket felfedező tudósoktól származik. Ugyanazon tudós veti össze elsőként a leletet a már eddig ismert fajokkal, majd minden egyes dinoszauruszfaj saját elnevezést kap. Az igazi „keresztelőre” azonban akkor kerül sor, amikor az újonnan felfedezett dinoszaurusz nevét egy szakmai folyóiratban közzéteszik. A tudományos név mindig kéttagú. Az első helyen az állat nemének nagybetűvel kezdett elnevezése áll, majd ezt követi a kisbetűs fajnév. A hagyományoknak megfelelően latin nyelvű elnevezéseket használnak, de gyakori az is, hogy a tudósok ógörög szavakat, földrajzi vagy éppenséggel személyneveket is bele építenek a tudományos el - nevezések be. A név legtöbbször a faj legjellegzetesebb tulajdonságaira vonatkozóan is ad információkat. A Stegosaurus armatus latin névből például kiderül, hogy az őshüllőt te tő - cserépszerű páncélzat védte, amelyet erős fegyverzet: hegyes csonttövisek egészítettek ki. A Ceratosaurus nasicornis ragadozófaj tagjait egy feltűnően nagy orrszarv díszítette. A névből gyakran az is kiderül, hogy hol bukkantak a leletre. A nehezen kimondható nevű Mamenchisaurus hochuanensist például a kínai Mamenchi és Hochuan települések vidékén találták. A Lesothosaurust az afrikai Lesothóban, az Alberto saurust a kanadai Albertában fedezték fel. Azoknak a tudósoknak a nevét is gyakran meg örökítik a dinoszauruszok elnevezésében, akik a kutatásokban különös érdemeket szereztek. A már említett Mantell és Buckland emlékét a Megalosaurus bucklandi és az Iguanodon mantelli őrzi. A híres amerikai őslénytudósról, Othniel Charles Marshról a parányi gazellaszerű dinoszauruszt, az Othniellát nevezték el, Werner Janensch német kutató nevét pedig az óriási Janenschia viseli. Janensch azzal tisztelte meg a berlini Természettudományi Múzeum igazgatóját, Wilhelm von Brancát, hogy róla nevezte el a leg - hatalmasabb ismert dinoszaurusz - fajt, a Brachiosaurus brancait.   

Melyek voltak az óriásdinoszauruszok ellenségei?
A megkövesedett lábnyomok arra utalnak, hogy számos dinoszauruszfaj csordában élt. Ez különösen a fiatal állatok számára volt előnyös, hiszen ebben az időben rettenetes ragadozók fenyegették a növényevők életét. Ha a csorda közelében felbukkant egy Allosaurus, egy Ceratosaurus vagy egy Megalosaurus, a növény - evők csupán izmos farkukkal tudtak védekezni. Ám ezek ütései cseppet sem voltak hatástalanok. Leletek sora bizonyítja, hogy a ragadozók csontjain bizony jelentős sérüléseket okoztak a növényevők farkcsapásai.

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum