Kísérletek könyve

:
 

A velünk született kíváncsiság hajt minket előre, hogy megismerjük a világot. Mindent megfigyelünk, és sokat kísérletezünk. Hogyan láthatja a búvár a víz legmélyét? Miért zöld a saláta, és miért piros az eper? Hogyan függ össze a mágnesesség és az elektromosság? Fedezd fel a világot! Keress otthon egyszerű, hétköznapi tárgyakat, amelyek segítségedre lehetnek a kísérleteidben. Néha egészen meghökkentő eredmények szemtanúja lehetsz, amit még magad sem hiszel el. A kísérletek bonyolultnak tűnő természettudományos összefüggésekre világítanak rá. Fontos tényeket és tudományos eredményeket ismerhetsz meg testközelből. 155 kísérlet különböző nehézségi szinteken.


 
Itt veheted meg a könyvet >>>

Hogyan nyerhetsz vizet a levegőből?

Erre lesz szükséged:
   üvegpohár
   jégdarabok
   nagyító

Egy meleg napon a poharunkba hideg, jeges italt töltünk – és a pohár külső fala néhány perc múlva nedves lesz. A víz biztosan nem a pohár falán szivárgott át. Akkor mi történt?

A kísérlet
Tegyél az üvegpohárba néhány jégdarabot, önts rá hideg vizet, de ügyelj arra, hogy a pohár külső felülete száraz legyen. Figyeld meg pontosan, mi történik. Néhány perc múlva finom deresedés jelenik meg a pohár falán. A nagyítón keresztül láthatod az egyes cseppecskéket. Ezek egyre nagyobbak lesznek, talán már le is csurog néhány a pohár falán. Ha megkóstolod, tapasztalhatod: víz. Ez csak a levegőből jöhetett.

Mi történt?
A levegő szinte mindig tartalmaz láthatatlan vízgőzt. A hideg helye ken a levegőben lévő vízmolekulák cseppecskékké sűrűsödnek össze, és lecsapódnak a hideg üvegfalra. A gáz halmazállapotból a folyékony halmazállapotba való átmenetet kondenzációnak nevezik. Ugyanígy kondenzálódik a meleg szobalevegőben lévő pára, és csapódik le a hideg ablaküvegre.

 

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum