Macskák - Doromboló ragadozók

:
 

Ki ne szeretné megosztani otthonát egy aprócska oroszlánnal? A macskákat az ókori Egyiptomban szent állatként tisztelték. Ezek a selymes bundájú, öntudatos teremtmények ma is lenyűgöznek minket – legyenek álomszuszék szobatigrisek, vagy a környék bitang banditái. Tudtad, hogy a macskák önként szegődtek társául az embernek?


 
Itt veheted meg a könyvet >>

Cicabeszéd

Macska és macska kiválóan megérti egymást: jártukban-keltükben félreérthetetlen illatüzeneteket hagynak egymásnak, szemtől szemben pe­dig testtartásuk árulkodik mondanivaló­jukról. Nem ritka, hogy hangjukat is hallat­ják, ám a felnőtt macska nyávogása többnyire csak az értetlen gazdinak szól.

Az én házam, az én szagom
Míg mi ékes kerítéseket emelünk házunk, kertünk köré, hogy távol tartsuk az idege­neket, a macska láthatatlanul, szagminták­kal keríti körbe birodalmát. Üzenet ez a többi macskának: „Ez az én területem! Belépés saját felelősségre!” Jellegzetes, egyéni illatanyagot termelő mirigyei állán, pofáján, homlokán, a hátán és ujjai között helyezkednek el. Amikor kedvenc fotelun­kat kaparja, nemcsak körmét élesíti, ha­nem saját szagát préseli a szövetbe. Ugyanígy a tulajdonát jelöli meg, amikor fejét a bútorokhoz dörgöli, vagy hozzánk törleszkedik. „Stipistop”, üzeni ezzel a többi macskának, mi pedig akár az összetartozás jeleként is értelmezhetjük birtokló gesztu­sát. Azáltal, hogy ránk keni az őt fémjelző illatanyagot, otthonosabban érzi magát köztünk. Ennek a szagát mi meg sem érez­zük — nem úgy, mint a kandúrok spriccelé­sét! A hím macskák ugyanis hírhedten bűzös vizeletükkel permetezik a felségte­rületük határait jelző fákat és bokrokat.

Beszédes mozdulatok
A macskák egymás közt főleg testbeszéd­del kommunikálnak. A cica hangulatának változását arckifejezésének megváltozta­tásával jelzi. Kedélyállapotáról árulkodik testtartása, de farkának, fülének, bajszá­nak állása is kifejező lehet. A többi macska a legkisebb változást is észreveszi és meg­érti. A macskák néha egy hangos szó, vagy verekedés nélkül is meg tudnak küzdeni: elegendő, ha csak bámulják egymást. Aki először félrenéz, vesztett, és el kell kotród­nia a győztes útjából. Ha egy családban több macska is él, előszeretettel használják ezt a módszert arra, hogy a gyengébb álla­tot megijesszék, és elűzzék a házból.

Szólni is kívánnak
A házi macskák a kétlábúak kedvéért külön nyelvjárást fejlesztettek ki. Cicánk nyá­vogva kéri, hogy nyisd már ki neki az ajtót, nyávog, ha harapna valamit, és akkor is, ha sürgősen szeretgetésre van szüksége. Kö­rülbelül száz különböző hangot használ — igaz, vannak beszédesebb és kevésbé köz­lékeny egyedek. Előfordul, hogy egymással is tereferélnek. Amikor az egyik benti cica odaszól a másiknak, hogy „kijössz te is a konyhába?”, az emberfülnek úgy hang­zik, mintha azt mondaná: „greku”. Vagy legalábbis valami hasonlót.

 

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum