Mikroszkóp - Fókuszban a láthatatlan

:
 

Fogd meg az ugribugri vízibolhát, lassítsd le a turbó­csillós papucsállatkát, és láss csodát! De nem kell a vízig menned: már egy légy lába is elképesztő titkokat rejt. A szabad szemmel láthatatlan parányok különös világában hát­borzongató lények és lélegzetelállító szépségek várnak rád!


 
Itt veheted meg a könyvet >>

Milyen kicsi a kicsi?

Az ember saját testméretéhez ha­sonlítja környezetének tárgyait. Vannak jóval nagyobb dolgok, pél­dául hegyek, bolygók, csillagok és galaxi­sok. A Napon kívüli legközelebbi csillagtól is óriási távolság választ el minket: a Föld negyvenbillió (40 000 000 000 000) kilo­méterre van a Proxima Centauritól. Ezt a be­láthatatlan távolságot a fény is csak 4,3 év alatt képes megtenni, pedig óránként több mint 1 079 252 848 kilométert rohan!

Liliputi létezők
Persze nem csak óriási objektumok van­nak. A legparányibb létezők birodalmát, a mikrokozmoszt mikroszkóp segítségével ismerhetjük meg. De mégis mennyire kicsik a műszerrel kutatható dolgok? Ezt sem könnyű elképzelni. Az emberi szem felbon­tásának alsó határa 0,1—0,2 milliméter, vagyis néhány tizedmilliméteres dolgokat vagyunk képesek még meglátni. Az egy milliméternél kisebb dolgok esetében ala­posabb vizsgálathoz nagyítólencsét vagy mikroszkópot használunk.

Méter, milliméter, mikrométer
A dolgok méretének és távolságának mér­tékegysége a méter (m), illetve annak tört­részei (1 m = 10 dm = 100 cm = 1000 mm).
A milliméteres nagyságrendű dolgokat na­gyítóval is jól meg lehet nézni. A milliméter is kicsi ugyan, de tovább lehet osztani: ez­redrésze a mikrométer. Ebbe a mérettarto­mányba tartozik például egy sejtmag vagy egy baktérium, ezeket egy jó fénymikro-szkóp megmutatja. Csakhogy itt még nincs vége! Egy milliméter egymillió (1 000 000) nanométernek felel meg. A vírusok néhány nanométeres nagyságúak. Az ennyire pa­rányi struktúrák vizsgálatához rendkívül jó felbontású elektronmikroszkópra van szükség. De még mindig van lejjebb. Min­den anyag molekulákból, azok pedig ato­mokból állnak. Ezek közül a legkisebb, a hidrogénatom átmérője egytized nanomé­ter. A többi atom ennél nagyobb ugyan, de így is csak speciális mikroszkópokkal lehet tanulmányozni őket

 

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum