Mire jó a sütőtök? - A rajzpályázat eredményhirdetése

2008. november 06., 08:59
 

Október 31-én Amerikában Halloween idején különös szerepet kapnak a tökből faragott lámpások, maszkok. Ehhez kapcsolódóan a Mi MICSODA klub rajzpályázatot hirdetett, és szép számmal érkeztek is jobbnál jobb rajzok. MOst a nyertes kis csapat rajzait tesszük fel, és továbbra is elolvashatod itt, hogy mit jelent a Halloween? Honnan ered a töklámpás és mire jó a sütőtök? A szerencsés nyerteseknek szeretettel gratulálunk!


 

Rajzpályázatunkra sok értékes és szép maszkrajz érkezett.
Volt, aki barátjával, barátnőjével együtt küldött be rajzokat, volt, hogy a család fogott össze, és küldte el legijesztőbb álarcait.

A Mi MICSODA KLUB zsűrijének leginkább a szegedi Rókusi Általános Iskola kis csapatának rajzkollekciója nyerte el a tetszését.
A gyerekek rajzait két mentortanáruk, Sajgó Erzsébet és Domány Anikó juttatta el nekünk.

A rajzokat itt megtekinthetitek!
Gratulálunk a szerencsés nyerteseknek, a gyerekeknek szóló ajándékcsomagot az iskola címére küldjük el.


Figyeljétek továbbra is rajzpályázati felhívásainkat!

Az angol Halloween szó Mindenszentek előestéjét jelenti. Minden évben, október 31-én Amerikában, Angliában és sok más országban ősi kelta szokást elevenítenek fel, mely szerint ezen a napon a gonosz lelkek és manók bizonyos állatok (pl. fekete

Ilyen ijesztő maszkokat vesznek fel a vicces kedvű ördögűzők.
macska) formájában visszatérnek a földre.
Csak ha étellel kínálják ezeket a lelkeket vagy megijesztik őket, akkor hajlandóak visszatérni saját világukba.

Ezért a gyerekek és a játékos kedvű felnőttek jelmezbe bújnak: angyalnak öltöznek, vagy ördög álarcot és fekete–vörös ruhát öltenek magukra, és kezükben tökből faragott vicces vagy ijesztő lámpást és kis kosárkát tartanak.
Így látogatják meg ismerőseiket, szomszédaikat, és begyűjtik a kosárkáikba a finomságokat - közben azt kiáltják: „trick or treat” (szabad fordításban: cukorkát vagy életet!).  

Vannak, akik csak szobájukat, ablakaikat díszítik töklámpásokkal.

Honnan ered a mese szerint a töklámpás?
A Halloweenkor használt kivájt vigyorgó töklámpás angol nyelvterületen elterjedt neve: Jack O’Lantern. A mese szerint nevét egy Jack nevű részeges emberről kapta, aki egy trükkel az
Töklámpás
ördögtől olyan ígéretet csikart ki, hogy lelke nem fog a pokolra kerülni.
Jacket viszont a mennyországba sem fogadták be.
Szegény Jack így sehova sem tartozhatott, csak bolyongott a semmiben.
Az ördög megsajnálta, és egy izzó parazsat adott neki, hogy azzal világítson a sötétben. Jack a parazsat egy kivájt marharépába rakta lámpásnak.

Azóta - a monda szerint - Jack lelke ennek a lámpácskának a fényénél keresi nyugvóhelyét.
Amerikában az eredeti marharépát később a jóval látványosabb tök váltotta fel.

Honnan ered a sütőtök?
A sütőtök - a kukoricához, a burgonyához és még sok hasznos növényhez hasonlóan - Amerika felfedezése után került Európába, eredeti őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi vidéke.
Érett termés


A Kobakosok családjába tartozó sütőtököt (Cucurbita maxima és C. moschata) őshazájában elsősorban az indiánok termesztették ültetvényeiken. Magyarországon is már nagyon régóta termesztik, ugyanis igénytelensége miatt remekül megél akár a kukoricásokban is.
Őseink kedvelt eledele volt a kemencében sütött tök, de a táplálkozásukban a pirított tökmag fogyasztása is komoly szerepet kapott.

Milyen növény a sütőtök?
A sütőtök a meleg vidékek növénye. Sok napsütést igényel. A növény nagyon érzékeny a hőingadozásra. Nem túl vízigényes, akár öntözés nélkül is termeszthető, néha a természetes csapadékmennyiség is elegendő.
Úritök
A hosszúkás, a gömbölyű vagy lapított sütőtököt, amit a piacon árulnak, ismered. De vajon hogyan néz ki a növény, mielőtt a termést leszüretelik?

A sütőtök terjedelmes növény. Többméteres, hengeres szárain hatalmas, márványozott leveleket hordoz, amelyek sűrűn be vannak nőve durva serteszőrökkel. Sárga, tölcséres virágai többnyire egyivarúak, azaz vagy csak porzó vagy csak bibe van bennük.

A legtöbbet termelt nagydobosi fajta lapított, ezüstfehér vagy szürke héjú. A termés húsa világossárga, sárga vagy narancsvörös, általában 4-5 cm vastagságú.
A magja fehér vagy szürke, 30-38% olajat tartalmaz, és a csíraképességét sokáig, 6-8 évig megőrzi.
Kedvező helyen a sütőtök termése a 6-8 kg-ot is eléri, de a takarmánytökök között nem ritka a 30 kilónál súlyosabb termés sem.
Tökmag

A sütőtök a téli időszakban nemcsak igazi finomság, hanem a megfázásos betegségek hatékony ellenszere. Kedvenc ropogtatnivaló a pirított tökmag, amely amellett, hogy igen ízletes, a benne lévő olajoknak köszönhetően élettanilag is igen hasznos. Az olaj kinyerése után visszamaradt pogácsa a háziállatok értékes fehérjetakarmánya.

Miért egészséges eledel a sütőtök?
Talán nem is gondolnánk, hogy a sütőtök fogyasztása egészségünk megőrzése szempontjából is igen fontos. Magas cukortartalma mellett többféle vitamint, fehérjét és emészthető rostot tartalmaz. Szénhidrát-tartalma körülbelül a burgonyáéval megegyező.

A sütőtökben lévő karotinoidok és C-vitamin, a tökmagban lévő E-vitamin, mint antioxidánsok,

Finom falatok
védelmet nyújtanak a szervezet számára.
Hatékonyan alkalmazhatjuk a sütőtök levét a megfázásos betegségekre, gyulladással járó elváltozások gyógyítására. Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatása.
A sütőtökben lévő kálium elősegíti a vér tisztítását.
A vitamintartalma miatt ajánlott a fogyasztása a pattanásos bőrre.
Töklé fogyasztásával csökkenthetőek az asztmás rohamok valamint, az allergikus tüsszögés és köhögés.

A Halloweenhez hasonló népszokásokról a 100. Mi MICSODA kötetünkben is olvashatsz, melynek címe: Otthonunk, Magyarország.

 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum