Az amerikai elnökválasztás újdonságai és rekordjai

2009. március 09., 20:21
 

Tudod-e, hogy 2008. november 4-én megválasztották az Amerikai Egyesült Államok első fekete bőrű elnökét, Barack Obamát. Nemcsak az elnök, hanem az alelnök személyében is egyfajta „rekordert” tisztelhetünk: Joe Biden lesz ugyanis az első alelnök, aki római katolikus vallású. Ha tovább olvasod cikkünket, még sok elsőséget megtudhatsz a korábbi és a mostani elnökökről.


 
Hogyan lesz valakiből elnök az USA-ban?
Amerikában nem egészen úgy zajlik az elnökválasztás és a szavazás, mint nálunk, Európában. A tengeren túlon ugyanis a jelöltnek nem az egyes szavazatok, hanem az ún. elektori szavazatok többségét kell elnyernie ahhoz, hogy elnök legyen belőle. Ahhoz, hogy a jelölt végül győztesként kerüljön ki, minimum 270 elektori szavazatra van szüksége. Ez azt jelenti, hogy minél több olyan államot kell megnyernie, ahol nagy az elektori szavazatok száma. Például a 2000-es választásokon a demokrata Al Gore hiába szerzett 440 ezerrel több szavazatot, mint vetélytársa, a republikánus George Bush, az elektori szavazatokat tekintve mégis utóbbi győzött 271:266 arányban.
 
Kik voltak az elsők?
George Washington volt az első elnök, akinek postabélyegre került az arcképe (1847-ben).
Thomas Jefferson 1801-ben elsőként fogott kezet férfi vendégeivel. Korábban – a szigorú protokoll szab

John Quincy Adams

ályok szerint – mély meghajlással köszöntötték az elnököt.
James Madison (1809–1817) volt az első elnök, aki rendszeresen hosszúnadrágot viselt a megszokott térdnadrág, avagy bricsesz helyett.
James Monroe (1817–1825) élvezhette először, hogy gőzhajón utazhatott, míg Howard Taftnak (1909-1913) már saját szolgálati autója volt.
John Quincy Adams (1825–1829) abban volt úttörő, hogy interjút adott egy női riporternek. Anne Royall többször sikertelenül próbált interjút kérni az elnöktől, ezért cselhez folyamodott: tudta, hogy az elnök reggelente úszni jár a Potomac-folyóhoz, így – míg az elnök meztelenül úszkált – a riporternő összeszedte az elnök parton heverő ruháit,, és csak azzal a feltétellel adta vissza, ha az elnök nyilatkozik neki.
 
 

William Henry Harrison

Az elnökválasztások idején sok-sok rekord is megdől.
A leghosszabb beiktatási beszédet (ilyenkor az elnökök általában röviden vázolják elképzeléseiket, terveiket) a 9. elnök, William Henry Harrison tartotta 1841. március 4-én. A beszéd 8444 szóból állt és 105 percig tartott. Ezen a napon azonban nagyon hideg volt, és szakadt hó. Az elnök fedetlen fővel mondta végig a beszédét és úgy megfázott, hogy 31 nap múlva tüdőgyulladásban meghalt. Ezzel még egy rekordot beállított: ő volt az Egyesült Államok legrövidebb ideig hivatalban lévő elnöke. Az eset azért is különös, mert ő volt az egyetlen, akinek orvos volt az eredeti foglalkozása.
A leghosszabb ideig, 4422 napig, Franklin Delano Roosevelt volt elnök (1933–1945). Őt négyszer is újraválasztották.
 
  

 Ilyen volt egy rádió 1923-ban

 
Milyen lehetőségeket teremtett a technikai fejlődés?
James Knox Polk (1845–1849) elnök beiktatási ceremóniájának összefoglalója Samuel Morsénak köszönhetően (ő a morzeírás atyja) már a másnapi újságokban benne volt. Ez akkoriban rendkívül gyorsnak számított. 1923-ban Calvin Coolidge esküjét a rádióhullámok közvetítették a hallgatóknak, Harry Truman 1949-es beiktatását pedig már Amerika-szerte televízión keresztül követhették figyelemmel az érdeklődők.
 

Milyen újdonságokat hozott a 2008-as elnökválasztás?

Barack Obama édesapja kenyai, édesanyja amerikai. 2009. januártól ő az Egyesült Államok elnöke.

A legújabb elnökválasztás is nagyon sok újat hozott az amerikai választások történelmében. A legnagyobb újdonság természetesen az, hogy Barack Obama az első fekete elnöke az USA-nak.
Elmondható azonban az is, hogy száz éve nem volt olyan magas a részvételi arány, mint idén. A szavazásra jogosultak 66 százaléka járult az urnákhoz. Erre 1908 óta nem volt példa.
Érdekes rekord az is, hogy a fiatal szavazók aránya 2000 óta majdnem megduplázódott, most 9 millió új szavazót regisztráltak.
A Hawaiin született, most megválasztott, 44. elnök előtt nem volt példa arra, hogy olyan valaki legyen az Egyesült Államok első embere, aki a központi területeken kívül született.
 
Ha még több kérdésre szeretnél választ kapni a választásokkal, államformákkal, elnökökkel kapcsolatban, lapozd fel a Mi MICSODA sorozat egyik legérdekesebb kötetét, a Demokráciát. A Történelembúvár sorozat Világtörténelem című kötete is rávilágíthat egy-két érdekességre: nézz bele! Jó olvasást!
 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum