Gyerek a császári trónon

2006. április 25., 15:19
 

Könnyű dolog uralkodni vagy éppenséggel nagyon is nehéz? Milyen lenne királynak lenni egy távoli országban? Vagy esetleg császárnak? Na de lehet egy gyermek is császár? Szinte lehetetlen! Pedig Kína utolsó uralkodója csak két éves volt, amikor a trónra lépett. A kis Pu Yi vállára vette a világ legnépesebb országának hatalmas terhét.


 
Egy magányos kisgyerek élt a Tiltott Városban.
Amikor Pu Yi nagybátyja halálát követően a trónra lépett, a császári uralom már menthetetlen volt. Csak a császári család nem akarta ezt elhinni. Megkoronázták a kicsit, és úgy nevelték fel, ahogy egy kiválasztottat illik. Óvták mindentől és mindenkitől: a külvilágtól elzártan nevelték. Az egész palotában ő volt az egyetlen gyermek. Vele egykorúakkal hét éves korában találkozott először.
Pu Yi nem élhette át azokat a változásokat, melyek az országában zajlottak. Úgy tartották őt a saját palotájában, mintha börtönben lenne, soha nem hagyhatta el az uralkodói lakosztályt. Emiatt a kis császár csak a Tiltott Város világát ismerte. Így nevezték a pekingi nagy palotaépületet, mely a 15. század óta a kínai császári kormányzat székhelyéül szolgált. A nevét onnan kapta, hogy a nép számára szigorúan tilos volt belépni oda.
A kis Pu Yi kormányzása azonban nem tartott sokáig. A forradalmárok már három év múlva átvették a hatalmat, és 1911 decemberében Kínát köztársasággá kiáltották ki. Február 12-én a kis császár hivatalosan is lemondott. Ezzel nemcsak a mandzsúr Qing-dinasztia uralma ért véget, hanem a kínai császáruralom sok ezer éves történelme is.
Miután kikiáltották a köztársaságot, és nyilvánossá vált a császár lemondása, Pu Yi szerette volna megtartani az uralmat. Egy valamivel azonban nem volt tisztában: semmilyen hatalom nem volt a kezében, csak a látszat kedvéért maradhatott hivatalban. Csak azért, hogy mások rá hivatkozva gazdagodhassanak meg.
Az idegen hódítók elnyomták a kínaiakat.

De ezzel még nincs vége az utolsó császárról szóló, fordulatokban gazdag történetnek. A japán császár seregei hosszú és kegyetlen harcban elfoglalták Kína egy részét. Miután Pu Yi már egy ideje a palotán kívül élt, 1931-ben a japánok felajánlották neki, hogy legyen az elfoglalt Mandzsúria uralkodója. Pu Yi beleegyezett, ám a japánok – mindig a saját céljaiknak megfelelően – dróton rángatták, mint egy bábut. A történet aztán 1945-ben vett drámai fordulatot: a Japán ellen forduló oroszok elfogták, és kínai barátaik kezére adták a császárt. Ott aztán átnevelő táborba dugták, ahol egészen 1959-ig raboskodott. Egyszerű kertészként halt meg 1969-ben.
A császár emlékiratai még a halála előtt öt évvel napvilágot láttak – „Kína császára voltam” címmel. A történetből filmet is forgattak: a Pu Yi életét bemutató mozit Bernando Bertolucci rendezte 1987-ben. Munkája később 9 Oscar-díjat nyert.
 
Nyomtatóbarát verzió
Küldd tovább ezt a cikket barátodnak, ismerősödnek
Ajánld a Mi MICSODA Klubot barátodnak, ismerősödnek

Kapcsolat | Impresszum