Három szeme van a hidasgyíknak? - Az állatot a kihalás veszélye fenyegeti

Szinte hihetetlen, de él egy olyan gerinces faj a Földön, amelynek három szeme van. Az Új-Zélandon honos hidasgyíknak a feje tetején, a bőre alatt van egy harmadik szeme. Sajnos azonban ez sem óvja meg a kihalástól. Milyen veszély fenyegeti a 200 millió éve köztünk élő állatot? Mi miatt számít élő kövületnek a hidasgyík? Mindenre választ kapsz, ha elolvasod az alábbi cikket.

A hidasgyíkok túlélték a jégkorszakokat, a vulkánkitöréseket, az ember megjelenését: ellenálló temremténynek bizonyultak az idők során. Most mégis a kihalás fenyegeti őket. Ezek a kedvesnek éppen nem nevezhető, tüskés testű, nagydarab hüllők Új-Zéland szigetén őshonosak. A lassú mozgású, akár száz évig is elélő tuatara fején a szokásos kettő mellett egy harmadik szemet is visel. A tudósok szerint ez azért alakult ki, hogy az állat a napsugarak UV-sugárzása segítségével D-vitamint termeljen.
A hidasgyík harmadik szeme a feje tetején található.

A megtermett, tüskés bőrű hüllő virágkorát a történelem előtti időkben élte, a földtörténeti triász korszakban fejlődött ki, és élő kövületként mindmáig őrzi a legősibb hüllők tulajdonságait. Sajnos mostanra alig néhány tucat példány él csak az Új-Zélandi szigetek környékén. A hidasgyíkok - a többi hüllővel ellentétben - kibírják a 6 °C-os hideget is, ezért is maradtak fenn ilyen sokáig. Természettudósok szerint a jelenlegi globális felmelegedés azonban végső csapást jelenthet számukra: a meleg miatt egyre csak hímek jönnek a világra.

Hogyan lehetséges ez? A tudósok megfigyelték, hogy a hidasgyíkok tojásaiból hím utód kel ki, ha a környezet hőmérséklete magasabb az átlagosnál. Korábban az időjárás is más volt: kiegyensúlyozottabban követték egymást a meleg és a hűvös, hideg időszakok, így közel ugyanannyi hím és nőstény példány jött a világra. Amint eléri a 21 fokot a hőmérséklet, akkor csak hím gyíkok jönnek a világra. Nőstény nélkül azonban ezek az egyedek képtelenek a szaporodásra.

Ha meleg van, csak hímek kelnek ki a gyíktojásból.
A tudósok éppen ezért olyan programot dolgoztak ki, amellyel segíthetik a nőstények világrajöttét. Az összegyűjtött hidasgyík tojásokat laboratóriumban keltetik ki, ahol előre meghatározzák a hőmérsékletet. A kikelt kis gyíkokat azután szabadon engedik eredeti élőhelyükön, hogy szaporodni tudjanak.

Ha többet szeretnél megtudni az élő kövületekről, a veszélyeztetett állatfajokról és a hüllőkről, akkor lapozd fel a Mi MICSODA sorozat Fogyatkozó állatvilág, Dinoszauruszok, ŐsemlősökHüllők és kétéltűek című kötetét, vagy nézd meg a Dinoszauruszok című Mi MICSODA DVD-t!



www.mimicsoda.hu